Hoppa! Palestijnse 'verzetsheldin' bekent dat ze Israëlische militairen mishandelde

Geen categoriemrt 21 2018, 20:00
Het is een pijnlijke dag voor iedereen die Ahed Tamimi zag als een 'symbool van Palestijns verzet'.
Het ging de hele wereld over: de video waarin de 16-jarige Ahed Tamimi insloeg op Israëlische soldaten, die naar het huis van haar ouders waren gekomen omdat er vanaf daar stenen naar hen zouden zijn gegooid. De familie zelf beweert - natuurlijk - dat dat onzin is, en dat de militairen niets te zoeken hadden daar. Hoe het ook zij, de video is veelzeggend: Ahed en andere leden van de familie Tamimi slaan en schoppen de militairen - die daar ontzettend rustig onder blijven, en zelf allesbehalve met geweld reageren. Dát noemen we nou iemand je andere wang toekeren!
Nee, in Israël is de wet leidend, en geen willekeurig geweld. Dat betekent dan ook dat Ahed uiteindelijk is opgepakt voor haar misdaad, en - vandaag - terechtstond daarvoor. Sinds haar arrestatie in december is ze echter uitgegroeid tot een heuze heldin voor tegenstanders van Israël, antisemieten en gelijksoortige types: ze wordt gezien als een symbool tegen de joodse 'bezetting van Palestina'. En toegegeven: als Palestijnen ergens goed in zijn, dan is het wel in het framen van zichzelf als pure slachtoffers die elke dag zwaar onderdrukt worden. Het is niet voor niets dat er niet alleen een Hollywood en Bollywood, maar ook een Pallywood is: een grote verzameling aan filmmakers die er - helaas succesvol - alles aan doen om Palestijnen neer te zetten als zielige onderdrukte mensen (zie hier een voorbeeld). Ook in Nederland waren Israëlhaters er maar druk mee om voor haar - lees: tegen Israël - te strijden:
Enfin. Zij hebben dus allemaal lekker pech, aangezien Ahed zojuist zelf bekend heeft dat ze de militairen fysiek heeft mishandeld. Dat wisten we natuurlijk allemaal al: de beelden zeggen genoeg. Maar dat zij nu zelf toegeeft dat ze fout zat - of in ieder geval dat ze de wet heeft overtreden - is een overwinning. Ongetwijfeld heeft het ermee te maken dat het bewijs tegen haar overweldigend was, en sowieso wel schuldig bevonden zou worden: met deze bekentenis kan ze haar gevangenisstraf tot een luttele acht maanden beperken.
Nadeel is wel: ook dit zal ongetwijfeld misbruikt worden in de Palestijnse propagandamachine, die haar neer zal zetten als martelaar die bereid is voor de 'goede zaak' te brommen. Maar zolang ze achter de tralies zit, zal dat haar weinig helpen. Opsluiten en weggooien die sleutel dus: dááág Tamimi!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten