NIDA, Partij van de Eenheid en Islam Democraten doen aangifte tegen PVV vanwege "haatzaaien"

Geen categoriemrt 18 2018, 16:00
Islam Democraten, Partij van de Eenheid en NIDA Den Haag willen allemaal dat de PVV vervolgd wordt. Want haatzaaiend en discriminerend jegens moslims.
De drie regionale islamistische partijen in Nederland - NIDA, Islam 'Democraten' en de Partij van de Eenheid - hebben besloten dat ze zich zo diep beledigd voelen door het nieuwe campagnefilmpje van de PVV dat ze om 15:30 uur vanmiddag aangifte doen tegen die partij. Fractievoorzitter Hasan Küçük van Islam Democraten zei vrijdag al dat hij in actie zou komen, maar hij wordt nu dus gesteund door de twee andere partijen. Oh ja, én door de Federatie Islamitische Organisaties.
De partijen in kwestie doen niet alleen zelf aangifte, maar willen dat andere partijen dat óók doen. "Wij nodigen alle politieke partijen in onze stad uit om vanmiddag samen aangifte te doen bij de politie," aldus de heren.
Aangezien ik in de onbeperkte vrijheid van meningsuiting geloof kan ik deze aangifte natuurlijk niet steunen. Küçük heeft het volste recht om te zeggen dat het in zijn ogen "logisch" is dat er in het Westen aanslagen worden gepleegd (zoals hij afgelopen maandag deed in de AD Stemtram). En ja, Wilders zou wat mij betreft het volste recht moeten hebben om op denigrerende wijze te praten over hele religies (of andere levensovertuigingen).
Helaas voor Wilders is dat echter niet de wet in Nederland. In ons land worden er wel degelijk grenzen gesteld aan de vrijheid van meningsuiting -- en een behoorlijk aantal ook. Je mag bevriende staatshoofden niet beledigen, je mag de koning niet beledigen, je mag iemand niet belasteren, je mag niet discrimineren... en ga zo maar door. Het recht op de vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt. Punt.
Dat is dan ook waarom ik de kans redelijk groot acht dat deze aangiftes wel degelijk succes hebben. Het filmpje van de PVV is zonder meer bijzonder smakeloos. Het is één grote aanklacht tegen 'de islam': niet tegen het extremisme, niet tegen het fundamentalisme, maar tegen de hele religie. Dat een politieke partij zo'n filmpje maakt is eigenlijk gewoon een grof schandaal.
Wettelijk gezien lijkt Wilders mij bij voorbaat bijzonder zwak te staan. Zijn fanboys zullen stellen dat hij moslims "niet beledigt." Ik hoor het ze zeggen: "Hij heeft het over de islam, niet over moslims. En een religie kan zich niet beledigd voelen. Dus klaar." Leuk, maar als je argument is dat een religie zich niet beledigd kan voelen, welnu, dan kan een religie ook mensen doden of onderdrukken. Een religie is volgens die denkwijze niet meer of minder dan 'een idee.' In dat geval slaat het filmpje nergens op. Juist Wilders gaat er duidelijk vanuit dat "de religie" wel degelijk dingen "doet." Degenen die dingen doen zijn... gelovigen. Hij richt zich dus wel degelijk op moslims.
Het merkwaardigste van alles is dat Wilders steeds verder gaat. Eerst "minder, minder, minder," en nu dit. Je begint bijna te denken dat Wilders veroordeeld wil worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten