Russen hebben lak aan Britse deadline, weigeren tekst en uitleg te geven over vergiftiging oud-spion Skripal

Geen categoriemrt 14 2018, 11:00
Het is volstrekt helder dat de Russische geheime dienst achter deze aanslag zit.
Na de poging tot moord op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Engeland eiste premier Theresa May tekst en uitleg van Rusland. Het gif dat gebruikt werd is namelijk gemaakt in Rusland. De KGB ontwikkelde het aan het einde van de Koude Oorlog. Geen mens die eraan twijfelt dat de Russische geheime dienst dus achter de moordaanslag zit. Overigens raakte niet alleen Skripal gewond bij die moordpoging, maar zijn 33-jarige dochter Yoelia én een Britse politieagente die hen op 4 maart bewusteloos op een parkbankje aantrof óók.
De Russen hadden van May tot 01:00 uur vannacht Nederlandse tijd gekregen om zich nader te verklaren. Zouden zij dat niet doen dan zou de Britse overheid in actie komen, aldus May.
Nou, de Russen hebben dat inderdaad niet gedaan. Een woordvoerder van de Russische ambassade in Londen liet wel een verklaring uitgaan, maar die verklaring hield vooral in dat Rusland niet van plan is om mee te werken aan het onderzoek. "Rusland zal niet op Londens ultimatum reageren totdat het monsters van de chemische substantie ontvangt," aldus de hypocriete ambassadeur die vooral erg goed is in doen alsof zijn neus bloedt.
Oh ja, voor de duidelijkheid stelde de ambassade ook nog even tussen neus en lippen door dat de Britten op wraakacties van de Russen kunnen rekenen als ze strafmaatregelen nemen.
Rusland huilt weer dat het oneerlijk is dat May hardop zegt wat iedereen weet -- dat Rusland achter deze moordaanslag zit. Het zou deel uitmaken van de hetze tegen Rusland, etc. Dat klinkt ongetwijfeld hartstikke leuk en overtuigend als je Vladimir Poetin heet, maar voor ieder ander mens klinkt het toch eerst en vooral als het gejank van een schuldige crimineel die boos is dat hij betrapt is.
Ik ben één van die mensen die vinden dat het Westen de relatie met Rusland moet proberen te verbeteren, en die er steeds weer op aandringt bij Westerse commentatoren en politici dat we alles niet alleen vanuit ons perspectief bekijken, maar ook uit dat van Rusland. Zoals ik vannacht op mijn Engelstalige Twitter-account uitlegde (voor de hele Twitterdraad, klink even op deze link):
https://twitter.com/MikevdGalien/status/973750392508092417
Maar dat betekent natuurlijk niet dat het Westen het maar moet accepteren dat Rusland oud-spionnen afmaakt. Want dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Jaren geleden onderging de arme Alexander Litvinenko hetzelfde lot. Ook dat was honderd procent zeker een actie van de Russische inlichtingendienst.
Landen bespioneren elkaar. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van dubbelspionnen. Dit hoort erbij. Als zo'n dubbelspion gepakt wordt in het land waar hij opereert zal hem dat een harde straf opleveren. Dat is het risico van het vak. Maar het is niet normaal of zelfs maar enigszins acceptabel dat Poetin oud-spionnen om zeep laat helpen in Europa (of Amerika).
May is dus gedwongen om hierop te reageren en om maatregelen te nemen tegen het Kremlin. Blijkbaar is dat een prijs die Poetin wil betalen -- hij wil duidelijk maken aan andere huidige en oud-medewerkers van de KGB/FSB dat ze de rest van hun leven over hun schouder moeten kijken als ze zich tegen Rusland keren. Deze man gaat letterlijk over lijken. Als dat hem en zijn land miljarden kost is hij blijkbaar bereid om die prijs te betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten