Bizar: ministerie hield informatie over financiering moskeeën achter voor gemeenten

Geen categorieapr 25 2018, 21:00
We wisten al dat informatie over buitenlandse financiering van moskeeën achter werd gehouden door het ministerie, maar het hield dus ook de informatie achter voor gemeenten, al werd gezegd dat de informatie wel geleverd zou worden. Hier zijn Nieuwsuur en het NRC achter gekomen door hetzelfde onderzoek.

Op 4 oktober 2017 stelde het kabinet in een Kamerbrief dat het lijsten met namen van moskeeën die in Koeweit of Saudi-Arabië financiering hebben aangevraagd, had "gedeeld met gemeenten" van de desbetreffende moskeeën. Dit bleek dus niet te zijn gebeurd.

De informatie werd alsnog versneld met gemeenten gedeeld toen het ministerie lucht kreeg van het onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Dat gebeurde op 14 november 2017. Binnen één dag werden gemeenten alsnog op de hoogte gesteld van de informatie die NRC en Nieuwsuur reeds hadden. Driekwart van de gemeenten die voorkomen op de lijsten was tot dat moment niet geïnformeerd, geeft Sociale Zaken nu toe.

Dit is een groot risico dat is genomen in het verleden. Alsnog informatie verstrekken nadat men erachter komt dat journalisten 'snuffelen' maakt het nog erger en meer beschamend.
De regering neemt oneigenlijke risico's en heeft fundamenteel verkeerd gehandeld. In combinatie met de fiasco aangaande de memo's van de dividendbelasting staat de regering er heel slecht voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten