Britten willen een economische blok met ex-koloniën tegen de EU maar schieten zichzelf in de voet

Geen categorieapr 20 2018, 17:00
Het Britse Rijk, een plaatje voor romantische verhalen en sidderende nachtmerries. Een verhaal van economische superioriteit en economische slavernij. Een verhaal over vrijheid en onderdrukking. Dit verhaaltje leek te zijn beëindigd, maar toch zal het een vervolg krijgen hoogstwaarschijnlijk. Het Verenigd Koninkrijk wil een economische blok vormen tegen andere blokken als de Europese Unie.
Natuurlijk, Theresa May heeft niet zo veel keus. Als premier van het Verenigd Koninkrijk moet zij een nieuwe toekomstvisie creëren om als groot land verder te kunnen gaan buiten de Europese Unie. Daarvoor wil ze het Gemenebest gebruiken, het voormalige rijk van de Britten. De 52 voormalige koloniën komen elke twee jaar bijeen op een top om zaken te bespreken, maar May wil dit instituut omvormen tot een economisch machtsblok.
Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want May is zelf verantwoordelijk voor strengere immigratieregels tegen onder andere de burgers van voormalige koloniën. Daarnaast is het verleden wel het verleden, maar heeft het nog steeds invloed op het heden en de toekomst. India is een nationalistische koers ingeslagen, cultureel en economisch. Het is een wereldmacht geworden waar de Britten rekening mee moeten houden en dat betekent toch echt andere verhoudingen.
Naast deze culturele en historische fricties, heeft de Britse koningin Elizabeth haar zoon Charles opgegeven als opvolger als voorzitter van het Britse Gemenebest. Het is geen functie dat je krijgt door erfelijkheid, maar het is nog maar de vraag of de voormalige koloniën het blijven 'pikken' dat er elke keer een Brit als hoofd wordt aangewezen. Als het een echt economisch blok gaat worden, dan zal er waarschijnlijk flink gesleuteld worden aan het instituut en de organisatorische structuur en regels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten