De EU bewust op ramkoers met Rusland: Tusk en Juncker lonken opzichtig naar de Balkan

Geen categorieapr 29 2018, 15:00
Een betere manier om de Russen ervan te overtuigen dat de EU een geopolitieke vijand is, is er niet.
Zelfs de NOS moet toegeven dat a) Europese bureaucraten opzichtig lonken naar Balkanlanden én b) dat het alleen nog maar een kwestie van tijd is voordat die landen lid worden van de Unie. Of, zoals de NOS opmerkt:

Maar de gedane beloften aan al die landen kunnen niet meer worden teruggedraaid. Ooit zullen ze zich lid van de Europese Unie kunnen noemen. Maar het zou zomaar nog 10 tot 15 jaar kunnen duren voor het zover is.

Aangezien het de staatsomroep is die dit bericht kun je ervan uitgaan dat dit ook min of meer de opvatting is van de regering. Rutte zeurt even dat het zo allemaal niet kan, dat het te snel gaat, etc., maar uiteindelijk gaan de Balkanlanden gewoon lid worden. Niemand houdt dat tegen, Rutte zéker niet.
Dat is bepaald geen prettig nieuws. Niet alleen omdat veel van die landen corrupt tot op het bot zijn, maar ook omdat Rusland het absoluut niet gaat waarderen dat de Balkan officieel deel gaat uitmaken van de Europese Unie. De Balkan is altijd deel van de Russische invloedssfeer geweest. Nou ja, altijd; het is altijd een doel geweest van de Russen om dat zo te laten zijn. Het waren de Russen en de Ottomanen die er hun invloed deden gelden, eeuwenlang. West-Europa deed dat niet of nauwelijks.
Rusland kennende zal het zich gedwongen voel om in actie te komen op het moment dat de Balkan écht ingelijfd gaat worden door de EU. De Russen moeten wel. De hegemonie van 'de Europeanen' accepteren zou betekenen -- vanuit het Russische perspectief tenminste -- dat de eigen belangen en zelfs de nationale veiligheid in het geding komen.
Is de EU zo dom dat ze dat niet begrijpt of koersen de Europese technocraten bewust aan op een mogelijk rampzalige confrontatie met Moskou?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten