Griekse Asielzoeker hotspots puilen uit, nieuwe aanvragers mogen elders afwachten

Geen categorieapr 18 2018, 16:00
Griekenland zit in de penarie. De eilanden zitten vol en zijn een drek bende. Asielzoekers uit Turkije komen naar Griekenland toe en dreigen nu naar het vaste land te komen.
De 14.000 asielzoekers die nu op de eilanden zitten moeten daar blijven. De nieuwe aanwas vanuit Turkije hoeft daar van de hoogste Griekse bestuursrechter niet heen. Zodra zij een aanvraag hebben ingediend kunnen ze dus nu naar het Griekse vasteland om de uitslag van de aanvraag af te wachten. De eilanden ervaren namelijk 'onevenredig veel druk' en da's natuurlijk niet zo fijn voor de economie (wat er van over is), het toerisme, de veiligheid en de hygiëne.
De Griekse media slingert er wel het ene bericht na het andere uit over dat er maatregelen komen om asielzoekers van het vasteland te weren maar dat moet nog maar blijken (vast niet). De Griekse regering en de EU zijn namelijk bang voor een aanzuigende werking. Niet zo gek natuurlijk want in feite is nu gewoon het hek van de dam tot Griekenland of de EU concrete maatregelen neemt.
Ergens kun je het de Grieken ook maar tot op zekere hoogte kwalijk nemen gezien de situatie in eigen land en de druk die hun wordt opgelegd die ze met beperkte middelen moeten aanpakken. De EU valt echter veel meer kwalijk te nemen want blijkbaar krijgen de Grieken onvoldoende steun voor een degelijke opvang of een ander effectief beleid. De EU legde in 2016 namelijk druk op Griekenland om de asielpipo's op de eilanden te houden.
Bouw maar vast je tolerantiewaarden op, you're gonna need it!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten