'Het Koningshuis is een nachtmerrie, privatiseer het!'

Geen categorieapr 27 2018, 10:00
Het Koningshuis moet van z'n macht gestript worden. Dat zegt filosoof Floris Schleicher vandaag op Koningsdag in een ingezonden artikel. Volgens Schleicher is de monarchie namelijk een peperdure nachtmerrie, die best gefinancierd zou kunnen worden via het vragen van commissie voor ceremoniële taken. Kortom: de monarchie kan uitstekend worden geprivatiseerd.
Max Pam, columnist van de Volkskrant, heeft voor ons ontdekt waarom we het koningshuis nooit zullen afschaffen. Op 24 april schreef hij namelijk in zijn column dat het koningshuis waarschijnlijk heel populair is doordat ze voorziet in de droom dat gewone jongens een meisjes op een dag met een prins of prinses kunnen trouwen. Ondanks de hoge kosten voor het koningshuis zal volgens hem het koningshuis dan ook nooit worden afgeschaft. Dit zou gelijkstaat aan het afschaffen van een droom! Maar volgens mij er is een oplossing die het beste van beide werelden biedt: het koningshuis privatiseren. Privatiseren klinkt op het eerste gezicht misschien als een gek idee, maar privatiseren kan op allerlei andere overheidsterreinen die we niet meer willen betalen. Waarom privatiseren we het koningshuis dan niet? Ik zal enkele argumenten geven waarom dit een goed idee is.
Een monarchie gaat in tegen belangrijke democratische en meritocratische waarden. Door te stemmen hebben burgers inspraak op overheidsbeleid, maar dat er geld naar het koningshuis gaat is sinds jaar en dag een zekerheid. Door instemming van het volk kan het kiezen en weten wat het krijgt en zijn er herverkiezingen waarbij een volk politieke actoren ter verantwoording kan roepen. Dit ontbreekt bij het koningshuis. We hebben totaal geen controle over wat we krijgen. En vergis u niet in het belang hiervan, want de koning heeft nog altijd macht; hij ondertekent onze wetten. Daarnaast stelt een staatshoofd die aan zijn machtspositie komt zonder daar iets voor te hoeven doen een slecht voorbeeld voor zijn landgenoten.
Verder kost het koningshuis de belastingbetaler enorm veel geld. Koning Willem Alexander alleen al ontvangt een uitkering (!) van 5,6 miljoen. Dit is maar een schijntje ten opzichte van het volledige bedrag dat naar het Koningshuis gaat zoals dit laatst werd ingeschat door het Republikeins Genootschap: 350 miljoen. Zij die denken dat het koningshuis dit goed maakt door haar handelsmissies, vergeten dat het Koningshuis dit geld ook voor ons kan opleveren als we het Koningshuis privatiseren.
Dus laten we er voor kiezen dat ook het koningshuis voortaan haar eigen geld moet verdienen. Ze kan dit voor al haar ceremoniële functies vragen, maar bijvoorbeeld ook via merchandise verdienen. Het zijn immers celebrity's. Als het koningshuis voor velen de droom is die Max Pam beschrijft valt moet een dergelijk verdienmodel vast werken. Tegelijkertijd hoeven wij republikeinen ons dan niet te ergeren dat wij gedwongen zijn bij te dragen aan politieke ongelijkheid.
Kortom, laten we de droom privatiseren, omdat het een nachtmerrie is om de droom van een ander te betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten