Kabinetsplan naait arbeidsgehandicapten

Geen categorieapr 18 2018, 19:00
Het omstreden plan van het kabinet om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen, blijkt niet te werken.
De huidige regels omtrent arbeidsgehandicapten zijn zo dat werkgevers het volledig cao-loon betalen aan deze beperkte werknemers. De gemeente geeft vervolgens een subsidie aan het bedrijf. De nieuwe regeling zou ervoor zorgen dat de werkgever alleen nog de productieve uren betaalt, de rest wordt aangevuld door de gemeente tot het minimumloon, zogenaamde loondispensatie. En hier begint het naaien. Het minimumloon is namelijk in de meeste gevallen lager dan een cao-loon.
Omdat deze groep arbeidsgehandicapten onder de noemer 'bijstandsgerechtigden' valt, zijn er allerlei regels omtrent woon- en partnersituatie die een belemmerende factor zijn voor deze groep werknemers. Meer werken betekent korting op toeslagen. De nieuwe regels zouden dus eigenlijk alleen voor alleenstaande arbeidsgehandicapten enigszins kunnen helpen (behalve als je in een arme gemeente woont).
Onderzoeker Patrick Koot bij het Centraal Planbureau (CPB) beweert dat de maatregelen niet zullen leiden tot meer arbeidsgehandicapten in dienst. Sterker nog, het nettoresultaat is nul! Vandaar ook de petitie van 'Wij staan op!' die willen dat er een eerlijker plan op tafel komt te liggen. Het is inmiddels al 76.000 keer ondertekend.
Zowel Patrick Koot en Amber Bindels (woordvoerder van 'Wij staan op!') zijn uitgenodigd door de Tweede Kamer om te praten over het plan, mooi op tijd wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten