Komt er oorlog? Israël bereidt zich voor op wraak van Syrië

Geen categorieapr 17 2018, 8:00
Twee militaire vliegvelden van Bashar al-Assad zijn gebombardeerd. Israël denkt dat de dictator wraak gaat nemen.
Het Syrische regime van Bashar al-Assad -- feitelijk een enorme nerd, maar hij kreeg de functie als dictator omdat zijn vader wél charisma had en erin geslaagd was om de macht in zijn land te grijpen -- heeft toegegeven dat twee militaire vliegvelden onder vuur zijn genomen met raketten. Het gaat om Al-Shayrat en Domyer.
[caption id="attachment_201335" align="aligncenter" width="1024"]Afbeelding via de New York Times. Afbeelding via de New York Times.[/caption]
Hier beelden waarop je duidelijk kunt zien dat Al-Shayrat flink aangepakt is:
northwest-shayrat-after
Deze afbeelding werd vrijgegeven door het Pentagon:
pentagon-handout
Het is dus niet zo dat we niet al wisten dat deze vliegvelden het haasje waren, maar Assads regime had dat nog niet publiekelijk toegegeven. Nu wel.
Door die aanval zint Assad natuurlijk op wraak. In welke vorm? Nou, Israël houdt ernstig rekening met vergeldingsacties van het Syrische Leger. Dat bericht Hadi Albahra:
https://twitter.com/hadialbahra/status/986029731807023104
Dat zou mogelijk voor grote problemen zorgen. Syrië wordt immers gesteund door Rusland én Iran. Een aanval van Assad op Israël kan dan ook gezien worden als een aanval van Syrië, Iran én Rusland. Dat triggert dan weer een respons van het Westen... en zo heb je in één keer chaos.
Het goede nieuws? Hoewel Iran ongetwijfeld staat te springen om oorlog met Israël geldt dat absoluut niet voor Rusland. Poetin en Netanyahu kunnen prima met elkaar door één deur. De Rus zal die relatie niet op het spel willen zetten voor Assad; toch bepaald niet de bondgenoot die Rusland het meeste voordeel oplevert. Om het zachtjes uit te drukken.
En als dat wel gebeurt? Ach. Israël is in militair opzicht het sterkste land in het Midden-Oosten. Als Assad écht de strijd wil aangaan is het lot van zijn regime razendsnel beslist -- en niet in zijn voordeel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten