Nederlandse visserij gaat donkere tijden tegemoet: Brexit en verbod op pulsvisserij zijn de strop

Geen categorieapr 20 2018, 18:00
De Europese Unie wil een algeheel verbod op pulsvisserij en dat gaat de Nederlandse vissersbranche hard raken. Sterker nog, de toekomst van de Nederlandse visserij hangt aan een zijden draadje als de economische en institutionele ontwikkelingen op deze manier verder gaan. Waar de visserij nog in 2017 een goed resultaat boekte, zal het in de toekomst toch echt wel anders gaan.

Door de Brexit bestaat ook het gevaar dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vissers uit andere landen, waardoor die een kleiner gebied van de Noordzee moeten delen.

Een ander risico is de wet die voorschrijft dat kleine bijvangst verplicht mee aan wal moet, en niet meer overboord gegooid mag worden. Deze zogeheten aanlandplicht is nu al gedeeltelijk ingevoerd, maar gaat volgend jaar voor alle soorten vangst gelden.

Dat gaat de kottervissers mogelijk 20 tot 30 miljoen euro kosten, voorspellen onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Torenhoge kosten, institutionele veranderingen, bizarre verboden en regels, het zit onze visserij niet mee. En dat pulsvissen? Dat is helemaal nog zo slecht niet, maar de tegenstanders hebben gewonnen met lobbyen. Zo ziet men goed dat de Europese Unie niet gaat om 'fairness', maar om lobbyen en belangenbehartiging op supranationaal niveau. Het is landje pesten in de kaders van de wet. Het instituut wordt tegen elkaar gebruikt: diplomatie op een totaal ander niveau.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten