Oeps! 'Joodse man' die in Berlijn werd aangevallen blijkt Arabier te zijn die wilde testen of antisemitisme écht terug is in Duitsland

Geen categorieapr 19 2018, 11:00
Nou, dat heeft hij ondervonden.
De afgelopen jaren is er redelijk veel geschreven en gezegd over de comeback van het antisemitisme in West-Europa, en dus ook in Duitsland. Die jodenhaat komt, wordt gesteld, voor een groot deel op het conto van islamistische allochtonen.
Een 21-jarige Arabische-Israeliër die in Duitsland woont geloofde daar niets van. Dat viel allemaal wel mee. Om dat te bewijzen besloot hij om een keppeltje te dragen en lekker door Berlijn te wandelen. Het gevolg is dat hij helemaal aan gort werd geslagen door een stel allochtone jongeren.
Dat was eerder al in het nieuws, maar de nieuwe ontwikkeling is dus dat hij nu toegeeft dat hij een Israëlische Arabier is en dat hij een keppeltje droeg als een experiment.
"Ik ben niet joods, ik ben een Israëli, ik ben in Israël opgegroeid in een Arabisch gezin." Hij droeg het keppeltje omdat een vriend hem verteld had dat het ronduit gevaarlijk was voor joden om dat te doen in Berlijn. Dat geloofde hij niet, en dus besloot hij er even mee te experimenteren.
"Ze bleven ons uitschelden en vervloeken," zegt Adam Armoush over de aanvallers, "en mijn vriend vroeg hen om daarmee te stoppen. Toen werden ze nog bozer. Eén van hen rende op mij af. Ik wist dat het belangrijk was om dat te filmen omdat hij nooit meer gepakt zou worden als de politie eindelijk arriveerde."
"Ik ben echt geschokt dat zoiets kan gebeuren," aldus Adam.
Die schok wordt gedeeld door Angela Merkel en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die laatste heeft getweet dat "joden zich nooit meer bedreigd zullen voelen in Duitsland. Het is onze verantwoordelijk om joods leven te beschermen," aldus de minister.
Leuk hoor, maar dat blijkt dus helaas anders te zijn. Joden zijn hun leven niet meer zeker in Berlijn. Net zoals dat het geval was in de jaren 30 en 40. Het enige verschil is -- gelukkig maar -- dat die jodenhaat geen bewust overheidsbeleid is.
Het slechte nieuws? Merkel doet er wel degelijk alles aan om meer, meer, meer jodenhaters naar binnen te loodsen. Dan kan ze wel heel hard roepen dat het zo niet langer kan, maar als dát beleid niet verandert zal het gevolg toch echt zijn dat joden zich voortaan moeten verstoppen in Duitsland. Inderdaad, net als toen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten