Oostenrijk: Hoofddoekjes binnenkort niet meer toegestaan op basisscholen

Geen categorieapr 05 2018, 18:00
Bondskanselier Sebastian Kurz wil af van hoofddoekjes op lagere scholen en kinderdagverblijven. Hij wil met zo'n verbod voorkomen dat er parallelle samenlevingen ontstaan, zo meldt de Telegraaf.
De reden voor dit hidjabverbod, volgens FPÖ voorzitter en vicekanselier Heinz-Christian Strache, is om te voorkomen dat verkeerde ontwikkelingen vanuit de politieke islam haar intrede doen. Kurz zei volgens de Oostenrijkse media, als toelichting op de maatregel, het volgende: "Versluiering van jonge kinderen is iets wat we echt niet willen hebben in ons land." Verder legde hij uit dat kinderen gelijke kansen zouden moeten krijgen om deel te kunnen nemen aan de Oostenrijkse maatschappij, een hidjab zou dit belemmeren.
Een jaar eerder waren zowel de sociaal-democraten (SPÖ) en de centrumrechtse volkspartij (ÖVP) al bezig met het verbieden van gezichtsbedekkende kleding als onderdeel van hun integratiebeleid. Kurz gaat nu dus een klein stapje verder. Of het allemaal in wordt gevoerd en of er nog meer maatregelen aan zitten te komen, is vooralsnog onbekend. Ook wordt het effect ervan enigszins in twijfel getrokken aangezien islamitische meisjes vaak pas in de puberteit een hidjab moeten gaan dragen.
Al met al heeft Oostenrijk te maken met zo'n 700.000 moslims, waar er dat in 2010 nog 500.000 waren. Genoeg reden om ervoor te zorgen dat er in ieder geval geen parallelle samenlevingen ontstaan, lijkt me zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten