Rechercheur Pieter Omtzigt (CDA) scoort nieuwe baan: brute moord op opgeblazen journaliste oplossen

Geen categorieapr 23 2018, 19:00
Pieter Omtzigt heeft er een nieuwe job bij: hij moet ervoor gaan zorgen dat de moord op een Maltese onderzoeksjournaliste wel echt door de plaatselijke regering wordt opgelost. Zij werd vorig jaar oktober opgeblazen door een autobom, op slechts meters afstand van haar eigen huis.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het er maar druk mee: hij is vanmiddag door de Raad van Europa benoemd tot rapporteur over de moordzaak van de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. De vrouw was één van de bekendste onderzoeksjournalisten van Europa en heeft talloze corruptieschandalen aan het licht gebracht. In oktober 2017 werd ze opgeblazen door een autobom voor haar huis. Ze was op slag dood.
Sindsdien is het politie-onderzoek aardig stilgevallen. Het Maltese Openbare Ministerie heeft nu drie verdachten in het oog die de bom zouden hebben geplaatst en tot ontploffing gebracht, maar nog altijd tasten de autoriteiten van de kleinste EU-lidstaat volledig in het duister over de opdrachtgevers. Dat is frappant, want Daphne Caruana Galizia kende vele tegenstanders - waaronder meerdere parlementariërs en ministers van het eilandje in de Middellandse Zee.
Er zijn daarom zorgen dat de Maltese regering op de één of andere wijze het onderzoek traineert of manipuleert. Of dat klopt, moet Pieter Omtzigt nu gaan onderzoeken. Vers na het wereldkundig maken van levensgrote corruptie in de Raad van Europa is hij nu toe aan zijn volgende klus: Omtzigt wordt rapporteur, en moet dus persoonlijk gaan volgen of de Maltese regering wel alles op alles zet om de moord op Daphne Caruana Galizia op te lossen. Aldus de Maltese pers:

"The Council of Europe will be sending a monitor to oversee the ongoing investigation into the murder of journalist Daphne Caruana Galizia.

Dutch MP Pieter Omtzigt was on Monday appointed rapporteur by the legal affairs committee of the Council of Europe.

It also asked the assembly to ensure that all aspects surrounding the assassination were “thoroughly and impartially investigated by the authorities, without political interference suspected by numerous Maltese demonstrators”.

Part of Omtzigt’s mission will include a review of institutional failures and “the systematic targeting of Caruana Galizia for her work”."

De benoeming van Omtzigt komt niet uit de lucht vallen, want de christen-democraat is al enige maanden bezig met de moordzaak. In januari hield hij een hoorzitting met de drie zonen van Caruana Galizia, die bij de Raad van Europa de toegestroomde Europese parlementariërs in niet mis te verstane woorden te kennen gaven dat zij geen enkel vertrouwen hebben in de huidige Maltese Labour-regering.
Omtzigt vertelde DDS bij die gelegenheid dat hij "door muren" zou gaan om de moord op de 53-jarige journaliste op te lossen. Op Malta gaan ze binnenkort merken wat doorbijter Omtzigt daarmee precies bedoelt...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten