SP woedend op nachtmerriekabinet: 'Mensen laten werken onder het minimumloon? Dacht het niet!'

Geen categorieapr 26 2018, 12:00
"De mensen zelf willen gewoon een volwaardig betaalde baan." Maar daar heeft het kabinet lak aan.
Lilian Marijnissen is woedend over het 'plan' van het kabinet om mensen met een arbeidshandicap voortaan onder het minimumloon te laten betalen. Dat minimumloon geldt namelijk voor normale mensen. Gehandicapten zijn blijkbaar half-mensen. Daar gelden dus heel andere regels voor. Iets anders kan ik in ieder geval niet concluderen uit het kabinetsbeleid.
De SP-fractievoorzitter ging op pad en sprak met mensen van Milieuwerk. Daar kreeg ze niet alleen te horen van de arbeidsgehandicapte werknemers zelf dat ze volwaardig betaald wensen te worden, maar ook van hun werkgever.
Om te beginnen noemt Marijnissen het plan "laf en asociaal." Vervolgens praat ze met de directeur van Milieuwerk David Jansen. Waarom is het zo'n slecht plan, vraagt zij hem.
Zijn antwoord is bijzonder helder:
"Ik denk dat de belangrijkste reden is voor de mensen zelf. De mensen zelf willen gewoon een volwaardige betaalde baan. En dat wordt eigenlijk een beetje onmogelijk gemaakt als je mensen uitkeringsafhankelijk houdt."
Dat is punt één. Punt twee:
"En ten tweede vind ik het als werkgever, en velen met mij, heel belangrijk om mijn personeel gewoon gelijkwaardig en hetzelfde te kunnen waarderen en behandelen als eenieder."
Vervolgens sprak Marijnissen met arbeidsgehandicapte werknemers. Die legden kalm uit wat ze deden, maar ook waarom dit werk zo belangrijk voor ze is. "Je kunt ook niet thuis blijven zitten," zegt één van hen. Als het plan van het kabinet doorgaat "kunnen we wat thuis zitten" en dat is het dan. Juist een volwaardige baan geeft deze mensen de mogelijkheid om een mooi, volwaardig leven te leiden.
"Als werkgevers in Nederland wil je best wel duidelijke en eenduidige regelingen, maar ik denk dat er geen werkgevers zijn die zeggen, 'ik wil mijn werknemers onder het wettelijk minimumloon gaan betalen'," legt Jansen daarna uit.
En daarin heeft hij natuurlijk gelijk. Het plan van het kabinet is ronduit schokkend te noemen. Het is volstrekt belachelijk. Daar komt bij dat je je kunt afvragen wat de reden is dat er een wettelijk minimumloon is als die wet niet geldt voor mensen met een handicap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten