VGZ: Kostenbesparing zonder kwaliteitsverlies, kan gewoon!

Geen categorieapr 19 2018, 19:00
Oud-minister Klink vindt dat er zat kan worden bespaard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit in de zorg. Het kan allemaal patiëntvriendelijker en efficiënter!
Het kabinet en de Tweede Kamer zouden zich volgens oud-minister van Volksgezondheid (en nu directielid van VGZ) Ab Klink niet moeten neerleggen bij de verwachte stijging van 2 miljard euro en de daar bijbehorende stijging van de premies. De premies zouden zelfs omlaag kunnen! VGZ presenteert in haar jaarverslag van 2017 dat er zo'n 4%, 1,6 miljard euro, kan worden bespaard. Verschillende artsen en ook concurrent Menzis zijn het hier mee eens. Topperdepop! Hoe dan?
Een paar voorbeelden: Het plaatsen van 'zeer ervaren artsen' zou overbodige tests, afspraken, medicatie etc. moeten terugdringen. Men zou dan sneller en beter doorhebben wat er met een patiënt aan de hand is en wat het beste zou werken. Ook afspraken rondom controles zijn vaak overbodig of dubbelop waardoor een patiënt zowel bij het ziekenhuis als de huisarts langsgaat en zo meer tijd in beslag neemt.
VGZ wil dus contracten waar dit soort initiatieven/ideeën hun weg vinden zodat goede zorg weer voorop staat. Beter voor de patiënt, z'n portemonnee, de arts, de overheid en de belastingbetaler. Ook meent dat VGZ met dit soort ideeën een voorbeeld gaat worden voor andere zorgverzekeraars.
CZ en Achmea menen namelijk dat de premies omhoog zullen moeten en ook het Sociaal Cultureel Planbureau schat een kostenstijging in van 20% in 2021 (zo'n 9 miljard meer dan nu). CZ deelt Klink's optimisme niet en zegt zelfs eenzelfde werkwijze als VGZ te hanteren en Achmea vertikt het om überhaupt te reageren.
Of dhr. Klink gelijk heeft zullen we nog maar moeten zien, flink zuur als het niet zo is want dat wordt weer lekker veel lappen de komende jaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten