Zo doet Poetin dat: kritische Russische journalist dood na "val uit raam"

Geen categorieapr 16 2018, 14:00
Het zou om "zelfmoord" gaan. Ahem.
De Russische onderzoeksjournalist Maksim Borodin uit Jekatarineburg is de zoveelste kritische journalist die de afgelopen jaren "plots" is overleden. Zoals wel vaker gaat het volgens de autoriteiten om zelfmoord. Hij zou uit het raam van zijn woning op de vijfde verdieping "gesprongen" zijn. Of anders per ongeluk "gevallen."
Natuurlijk gelooft geen mens dat dit klopt:

Maar de hoofdredacteur van de nieuwssite Novy Den, waarvoor Borodin over corruptie en misdaad schreef, trekt de officiële lezing in twijfel: zij gelooft niet dat Borodin zelfmoord heeft gepleegd. De journalist publiceerde ook geregeld over oligarchen. Vorig jaar oktober werd hij na een tv-interview door een onbekende met een metalen staaf op zijn hoofd geslagen.

Woensdagochtend nam Borodin contact op met een vriend van hem omdat zij woning "omsingeld" was door "ordetroepen." Of: gemaskerde mannen in camouflagekleding. Hij dacht dat ze huiszoeking kwamen doen bij hem, maar concludeerde later dat het een oefening was omdat niemand binnenviel.
Stilte was het gevolg. Uren later werd bekend dat hij naar het ziekenhuis was gebracht omdat hij een dodelijke smak gemaakt had. In het ziekenhuis werd hij niet meer wakker.
Dat is allemaal al verdacht genoeg, maar het wordt nog erger als je bedenkt dat Borodin de laatste tijd vooral geschreven had over Russische huurlingen in Syrië. Volgens Rusland zijn die er niet. Borodin heeft aangetoond dat dit wél zo is... en dat ze ook nog eens geregeld in een doodskist terug naar huis gestuurd worden.
Natuurlijk is de kans levensgroot dat Borodin gewoon op brute wijze vermoord is. Dat lot overkomt journalisten wel vaker in het Rusland van Vladimir Poetin. Jaren al, maar de laatste tijd wordt het tempo écht opgeschroefd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten