Advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops leggen uit: wrakingsverzoek werd gehonoreerd vanwege duidelijke bevooroordeeldheid Hof

Geen categoriemei 19 2018, 10:00
Er komt een nieuw Hof. En dan?
In Nederland gebeurt een wraking niet vaak. En als het wel gebeurt houdt de wrakingskamer zich over het algemeen in. Maar in de zaak Wilders was dat anders. De wrakingskamer veegde werkelijk de vloer aan met het Hof... en concludeerde dat de beslissing van het Hof om geen onderzoek te doen naar de manier waarop het OM omging met de zaak tegen Alexander Pechtold aantoonde dat de rechters bevooroordeeld waren.
Wilders en zijn advocaten vinden het namelijk buitengewoon merkwaardig dat het OM niets doet tegen Pechtold terwijl die toch echt een hele groep mensen -- Russen -- beledigde en wegzette als een stel leugenaars. In het geval van de D66'er heeft het OM besloten dat hij die uitspraak deed in 'het grotere maatschappelijke debat,' maar als Wilders iets over Marokkanen zegt gelden er opeens andere regels. Dat is merkwaardig. Daarom wilden de advocaten en Wilders onderzoeken of er sprake is van willekeur -- als de conclusie is dat dit zo is moet het Hof het OM niet-ontvankelijk verklaren, wat einde rechtszaak betekent.
Het Hof wees dat verzoek echter af. De manier waarop die afwijzing beargumenteerd werd is volgens de wrakingskamer beneden alle peil.
En dat is niet alles, lieten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops gisteren weten bij Pauw. Ook is het ze opgevallen dat de politie in het geval van Wilders actief op zoek ging naar mensen die aangifte wilden doen (met voorgedrukte aangiftes en al), maar dat ze aangifte doen tegen Pechtold juist zoveel mogelijk probeerde te ontmoedigen. Ook dat is buitengewoon merkwaardig.
De wrakingskamer is daar in mee gegaan. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de wrakingskamer niet zegt dat het besluit van het Hof verkeerd was. De kamer zegt dat de argumentatie van het Hof buitengewoon zwak is, en dat dit aantoont dat het Hof bevooroordeeld is tegen Wilders. Dat is belangrijk, maar tegelijkertijd is het wel zo dat de wrakingskamer concludeert dat er op zijn minst paralellen bestaan tussen de uitspraken van Wilders en Pechtold. Het nieuwe Hof zal het verzoek opnieuw moeten bekijken... en het zou toch wel erg vreemd zijn als het nieuwe Hof het besluit van het eerdere Hof in stand houdt. Waarschijnlijk komt dat onderzoek er gewoon -- en terecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten