Gerechtigheid: immigratiekantoor in Bremen mag geen asielaanvragen meer beoordelen door fraude

Geen categoriemei 23 2018, 19:00
Na grootschalige fraude, mag het kantoor van de Duitse immigratiedienst in Bremen voorlopig geen asielaanvragen meer beoordelen. Dat kantoor heeft namelijk 1200 verblijfsvergunningen mogelijk onterecht toegewezen. De Duitsers kampen al met veel problemen rondom immigratie en integratie, maar dit nieuws was een grote klapper bij onze Oosterburen.

Het schandaal kwam vorige maand aan het licht, toen bleek dat de Bremense tak van de immigratiedienst te soepel was geweest met het afgeven van verblijfsvergunningen. Tussen 2013 en 2016 zouden minstens 1200 vluchtelingen, voornamelijk jezidi's uit Irak, een vergunning hebben gekregen, terwijl hun identiteit niet goed is gecontroleerd. Zeker 18.000 gevallen worden opnieuw bekeken.

De vraag is of er steekpenningen zijn aangenomen of dat de directrice handelde uit medemenselijkheid. Tegen haar en vijf andere medewerkers loopt een gerechtelijk onderzoek vanwege corruptie en omkoping. Ook de betrokkenheid van de directie van het landelijke Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) wordt onderzocht. Zij zouden al langer hebben geweten van de onterechte verblijfsvergunningen. De leiding van BAMF ontkent.

Dit is dus niet alleen een kwestie van lokale fraude, maar ook van de hogere regionen van de organisatie. Als er zo veel gevallen opnieuw worden bekeken, dan is de kans groot dat heel veel migranten alsnog uitgezet moeten worden. Op social media is al langer sprake van verontwaardiging over de procedures van de Duitse migratiediensten. Mannen die duidelijk veel ouder lijken, worden gekenmerkt als 'tieners' en verblijfsvergunningen worden in Duitsland niet nauwkeurig genoeg beoordeeld door het hoge aantal gevallen. Er zit een bepaalde druk achter, waarbij de kwaliteit soms nogal tekort schiet.
Ook onze nauwkeurige Duitsers hebben natuurlijk een menselijke limiet en tolerantie voor de gang van zaken. Die grens lijkt voor steeds meer mensen bereikt te zijn. Dat is al te zien aan de winst van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. Nog een aantal grote publieke schandalen en ook Duitsland bereikt een punt waarop ze hopelijk weer met wat ratio naar de migratieproblematiek gaan kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten