Limburgse woningcorporatie heeft op grote schaal gediscrimineerd op basis van huidskleur en lichaamsgeur

Geen categoriemei 23 2018, 15:00
Het is voor mij de eerste keer dat ik zoiets tegenkom, maar blijkbaar bestaat het wel degelijk: discrimineren op basis van lichaamsgeur. Jarenlang heeft de Limburgse woningcorporatie De Voorzorg gediscrimineerd bij het toewijzen van woningen. Dan heb je nog beginnersniveau discrimineren, op basis van afkomst en huidskleur, maar De Voorzorg heeft er wel next-level discriminatie van gemaakt.

Bij intakegesprekken met potentiële huurders werd gekeken naar gegevens als ras, uiterlijk, gezondheid en medicijngebruik, seksuele geaardheid, godsdienst, ex-partners, hobby's en zelfs lichaamsgeur. Deze zaken speelden een rol bij het toekennen van woningen, heeft forensisch onderzoeksbureau Integis vastgesteld.

Er waren aanwijzingen dat er in de jaren 2013 tot 2016 sprake was van "een ernstige schending van een transparante en eerlijke woningtoewijzing". Een interim-bestuurder nam daar vorig jaar mei al de eerste maatregelen tegen, na een kritisch rapport van waakhond Autoriteit woningcorporaties.

Volgens medewerkers was er sprake van een angstcultuur en schrikbewind van de manager Wonen en neemt de rest van de organisatie er afstand van. In elk geval heeft de manager dus jarenlang zijn gangetje kunnen gaan in onze meest zuidelijke provincie. De vraag is nu bij hoeveel andere woningcorporaties dit ook gebeurt. Zeker bij kleine woningcorporaties, zoals De Voorzorg, is het moeilijk om het beleid goed te controleren. Dan is het vaak niet mogelijk om echte voorzorgsmaatregelen te nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten