Moralistische EU-landen falen in uitvoering eigen milieubeleid: CO2 uitstoot vorig jaar toegenomen

Geen categoriemei 04 2018, 17:00
Het afgelopen decennium zijn we platgegooid met statistieken, rapporten, onderzoeken en politieke uitspraken over duurzaamheid. Het Parijs-akkoord heeft gezorgd voor veel positiviteit binnen het politieke discours en hoongelach richting de VS, omdat zij er uit zijn gestapt. Nu blijkt dat het CO2 gehalte in de Europese Unie vorig jaar zelfs is toegenomen. Faal.

EU-breed steeg de uitstoot vorig jaar met 1,8 procent. Nederland noteerde een plus van 2,3 procent. Daarmee deed ons het land het nog niet zo slecht als bijvoorbeeld Estland en Malta. Daar ging de CO2-uitstoot met respectievelijk dik 11 en bijna 13 procent omhoog. Ook grote landen als Frankrijk, Italië en Spanje zagen de emissie stevig oplopen.

Finland en Denemarken wisten hun uitstoot juist met zo’n 6 procent terug te brengen. Ook buurlanden Groot-Brittannië, België en Duitsland deden het goed, met minnen van dik 3, dik 2 en 0,2 procent. CO2 speelt een grote rol in de opwarming van de aarde. Ongeveer 80 procent van alle zogeheten broeikasgassen in de EU bestaat uit CO2.

De Telegraaf neemt ook nog eens de retoriek over van het politieke discours, namelijk dat het zo simplistisch is dat CO2 zo belangrijk is in de opwarming van de aarde. Het is een wetenschappelijke nuance, maar goed, daar zal ik niet verder op in gaan. Het gaat natuurlijk om het feit dat de EU niet meer met geheven vingertje naar andere landen kan wijzen. Talking the talk, but not walking the walk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten