NOS zet weer in op vol politiek-correcte toon: 'wethouders weer niet divers genoeg in Nederland'

Geen categoriemei 28 2018, 10:00
Op dit moment wil ik u iets mededelen dat al een zeer lange tijd mij erg dwars zit: Ik word volledig gestoord van die constante focus op de achtergrond van mensen in publieke functies. Alles moet maar zo 'divers mogelijk'. Het is een soort religie geworden waaraan we constant willen vastgrijpen als het maar eventjes kan. De NOS voert in dit debat echt de boventoon door weer aan te geven dat het allemaal niet divers genoeg is.

Het lukt politieke partijen maar niet om wethouders diverser te krijgen. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat ook na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar witte mannen van middelbare leeftijd oververtegenwoordigd blijven.

De krant maakte de balans op in alle 335 gemeentes waar op 21 maart verkiezingen zijn gehouden. Had in 2014 3 procent van de 1500 wethouders een migratieachtergrond, na de recente verkiezingen lijkt dat nog iets lager uit te komen.

"Organisaties moeten niet alleen maar wit zijn en geleid worden door mannen. Politieke partijen moeten het goede voorbeeld geven en beter hun best doen om de politiek een afspiegeling te laten zijn van de samenleving."

Laten we eerst voorop stellen, dat de politieke cultuur organisch is. Over een tijd zullen de demografische ontwikkelingen en culturele ontwikkelingen vanzelf zichtbaar zijn in de samenstelling van gemeenteraden en Colleges van Wethouders en de Burgemeester. Dat moeten we niet forceren en heel de tijd op hameren. Het gaat namelijk ten koste van een belangrijk aspect, namelijk de inhoudelijke competentie van mensen. We moeten niet blindstaren naar huidskleur en achtergrond, omdat de politiek representatie is van ideologie en gedachten, niet de huidskleur en achtergrond.
Er moet intellectuele diversiteit zijn, maar niet per se etnische of demografische diversiteit. Het is niet dat je ineens fundamenteel anders denkt of 'beter' bent, omdat je een migratieachtergrond hebt of niet. Ik kan u dan ook zeggen en ik wil het benadrukken dat het mij niet uitmaakt of er wel niet blanke mensen zijn in het bestuur of in de politiek. Het gaat mij om de fixatie op de verkeerde aspecten van mensen, op basis van afkomst en huidskleur. Het is walgelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten