Rutte doet even stoer tegenover Juncker over EU-toetreding van de Balkan

Geen categoriemei 16 2018, 20:00
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil de Balkanlanden er graag bij hebben en mikt op 2025. Rutte en een overgroot deel van de Tweede Kamer ziet echter niets in dit plan.
Rutte heeft in een debat beloofd dat hij zich donderdag bij een EU-top hard gaat maken tegen de toetreding van de Balkanlanden. Deze EU-top, de zogenaamde Balkan-top, vindt plaats in Sofia en daar wordt onder andere de 'Balkan-strategie' gesproken. Veel Tweede Kamerleden vinden 2025 veel te vroeg voor de toetreding van deze landen. De PVV vindt zelfs dat de landen nóóit in aanmerking zouden mogen komen.
Redenen voor het willen weren van deze landen volgens partijen als GroenLinks en de PvdA zijn de etnische spanningen en het opkomend nationalisme in dergelijke landen. Ook het autoritair optreden van sommige regeringsleiders staat de tere zieltjes van deze partijen niet aan.
Pieter Omtzigt noemt de hele situatie volstrekt hypothetisch en ook premier Rutte beweert dat toetreding niet op de agenda staat. Zowel Rutte als minister Blok beweren dat de toetreding van de Balkanlanden 'niet op een kier' staat. Vanuit diverse andere landen komt een ander geluid. Zij stellen dat de opmars van de Chinezen richting het westen, evenals de toenemende invloed van Rusland, een destabiliserende factor kan worden voor deze landen.
We moeten dus nog maar zien hoe lang Rutte z'n rug recht weet te houden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten