Steve Bannon eregast op Visegrad-conferentie: ''Orbán is de voorloper van Donald Trump''

Geen categoriemei 24 2018, 8:00
Steve Bannon, de voormalig persoonlijk adviseur van Donald Trump en voormalig hoofdredacteur van Breitbart News, was eregast op de Visegrad-conferentie. De Visegrad-groep is een groep Oost-Europese landen die samenwerken binnen de Europese Unie. Ze zijn voorlopers op het gebied van cultuur- en identiteitsbescherming van het eigen land en zijn fel tegen massa-immigratie en migratiequota binnen de EU.

Buitenlandse pers is niet welkom bij de speech van Bannon – zo werd onder meer de Britse krant The Guardian geweigerd (‘de zaal was vol’, zei de organisatie) – op een conferentie waarin politici en wetenschappers van de vier Oost-Europese landen met elkaar in conclaaf gaan. Steve Bannon, die na de overwinning van de Amerikaanse president Donald Trump Europa aandoet, stelt dat de Hongaarse premier Viktor Orbán eigenlijk een voorloper van Trump is. Daarbij doelt hij op zijn provocaties tegen de liberalen. Orbán doopte de Hongaarse regering om tot een illiberale democratie.

Het is goed voor te stellen dat veel Europese leiders en eurocraten walgen van de gedachte dat Steve Bannon eregast was op deze conferentie. Sterker nog, volgens mij walgen ze ervan dat er an sich een Visegrad-conferentie is. Een blok binnen een blok lijkt niet de bedoeling te zijn en al helemaal niet als het een blok is tegen 'diversiteit' en voor 'cultuurbescherming'.
De Visegrad-landen kunnen serieuze druk uitoefenen binnen de Europese Unie, op het gebied van immigratie, identiteit en nationale soevereiniteit. Nu Oostenrijk en Italië nu ook regeringen hebben die sterk ageren tegen de massa-immigratie is het een kwestie van tijd voordat de Europese immigratiepolitiek fundamenteel verandert. Al zal het nog de vraag zijn op welke manier, want Italië wil vooral inzetten op quota, terwijl de Visegrad-landen willen inzetten op bescherming van de buitenste grenzen en het uitzetten van migranten.
Al met al worden er interessante onderwerpen besproken op de conferentie, met als kern het gevaar voor het verlies van nationale soevereiniteit en de christelijke cultuur:

De tweedaagse conferentie van de Visegrad-landen moet een antwoord bieden op de vraag hoe de vier landen hun culturele identiteit verder kunnen versterken, en hoe de landen zichzelf binnen de Europese Unie kunnen positioneren. Hoogleraar sociologie aan de universiteit van Kent, Frank Furedi, zei eerder woensdag dat nationale identiteit niet gevierd mag worden van de EU, maar alle andere soorten diversiteit wel.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten