Trouw verklaart de Nederlandse vlag de oorlog: de radicalisering van de weg-met-ons crowd is compleet

Geen categoriemei 06 2018, 21:00
"Mij lijkt het genoeg de vlag op 4 mei halfstok te hangen en op 5 mei te laten wapperen in de Hollandse lentewind."
Ach wat leuk. Om te vieren dat we een vrij volk zijn heeft Trouw besloten om een column te publiceren waarin feitelijk gesteld wordt dat het tijd is om de Nederlandse vlag 363 dagen per jaar in de kast te verstoppen. Alleen op 4 en 5 mei mag 'ie even naar buiten. Op de eerste dag halfstok, op de tweede dag mag 'ie dan écht even wapperen.
Je denkt ongetwijfeld dat dit een grap is, maar helaas, niets is minder waar. Leonie Breebaart gebruikt een hoop dure en quasi-bedachtzame woorden, maar bovenstaande samenvatting is wel degelijk waar haar columpie op neerkomt. Wij citeren voor de goede orde maar even:

Daarom stoort het me als respect voor de vlag losraakt van haar aan de oorlog vastgehechte betekenis. Dan wordt het een losse huls, die met allerlei brandbare stofjes gevuld kan worden. Zo’n losse huls is de vlag die eind vorig jaar in de Tweede Kamer is neergezet, op initiatief van PVV en SGP.

Waarom staat die vlag daar eigenlijk, vraagt ze zich vervolgens af? Omdat het 't Nederlandse parlement is en we trots op ons land zijn? Die gedachte oppert ze niet eens. Nee, mevrouw komt aanzetten met:

Moeten onze Kamerleden er soms aan herinnerd worden dat ze zich in het Nederlandse parlement bevinden? En niet in het Zweedse, of het Amerikaanse?

En trouwens, gaat ze verder, de kleuren van de vlag passen totaal niet bij het design van het parlement. Wat? Ja, het staat er echt:

Daarbij komt nog dat de rood-wit-blauwe driekleur vreselijk vloekt met de artistieke wandbekleding van ons parlement, wat gerust een schande genoemd kan worden voor designland Nederland.

Haar conclusie:

Mij lijkt het genoeg de vlag op 4 mei halfstok te hangen en op 5 mei te laten wapperen in de Hollandse lentewind. Binnen dat kader, dat niet zozeer trots als wel bedachtzaam stemt, kan niemand tenminste op het idee komen ons nationaal symbool te kapen voor een nationaal gevoel dat de harde lessen van de oorlog niet meer wenst te overdenken.

Met andere woorden, mevrouw wil op alle andere dagen van het jaar af van de Nederlandse vlag omdat die mogelijk gevoelens van patriottisme aanwakkert. En dat is levensgevaarlijk ofzo.
Zo blijkt maar weer dat de weg-met-ons crowd écht steeds verder gaat in hun wens om alles wat ook maar enigszins naar 'Nederlanderschap' neigt uit de geschiedenis én werkelijkheid te schrappen. Geen wonder dat links bij verkiezingen nederlaag na nederlaag incasseert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten