Amerika geeft de strijd op tegen Bashar al-Assad: anti-regime rebellen moeten zich maar zien te redden

Geen categoriejun 24 2018, 16:00
Dit betekent natuurlijk dat de rebellen van het Vrije Syrische Leger de oorlog al verloren hebben. Game over.
Buitengewoon slecht nieuws voor de Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger -- maar juist buitengewoon positief nieuws voor Bashar al-Assad en zijn zetbaas Vladimir Poetin: Donald Trump heeft bevel gegeven om alle steun aan de FSA (Free Syrian Army) te beëindigen.

De rebellen is te verstaan gegeven dat ze zelf maar moeten beslissen hoe ze het Syrische offensief weerstaan. De VS hebben de FSA eerder met wapens en miljoenen dollars gesteund. Volgens militaire waarnemers heeft Amerika de steun opgeschort nadat president Donald Trump het programma schrapte.

Geweldig natuurlijk als je Assad heet. Dit betekent dat zijn leger eindelijk echt grote schoonmaak kan houden in Syrië. Het zal hem misschien nog een jaar (of twee) kosten, maar het uiteindelijke resultaat ligt al vast.
Dat is vervelend voor zijn tegenstanders in binnen- en buitenland. Dat moge duidelijk zijn. Maar op termijn kan het óók problemen opleveren voor Trump. Die wordt er vanaf dag één van zijn presidentschap van beschuldigd dat hij een stropop van Poetin is. Door deze stap te nemen zullen zijn critici roepen dat ze het 'ultieme' bewijs hebben, ook al omdat het geen enkel Amerikaans strategisch doel dient om Poetin en Assad de volledige macht over Syrië in handen te geven.
Aan de andere kant is het ook zo dat Trump nu eenmaal niet van de buitenlandse avonturen is. Het is daarom niet heel schokkend dat hij er maar mee ophoudt in Syrië, ook al omdat de Amerikaanse betrokkenheid bij de 'burgerstrijd' daar nogal halfbakken was. Obama had het lot van Assad heel snel kunnen beslissen, maar koos ervoor om zo weinig mogelijk te doen, terwijl hij tegelijkertijd toch kon roepen dat hij 'iets deed.'
Als je je met een oorlog bemoeit moet je dat écht doen; dan moet je er volledig ingaan. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten