Angela Merkel keihard tegen Italië: 'Die 250 miljard euro kwijtschelding aan schulden kan je vergeten'

Geen categoriejun 03 2018, 16:00
De nieuwe regering van Italië wil miljarden aan extra schulden maken. En met miljarden bedoel ik honderden miljarden. Met een basisinkomen en een grote belastingverlaging, de consensus tussen de populisten en de rechts-conservatieven, zal Italië een groot gat in de begroting creëren. Daarbij wordt er gewezen naar een mogelijke belastingverlichting. Daar is natuurlijk helemaal geen sprak van, stelt Angela Merkel.

De Duitse bondskanselier Merkel voelt niets voor een Italiaanse schuldverlichting. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zegt ze dat de eurolanden onderling solidair moeten zijn, maar dat dat "nooit tot een schuldenunie mag leiden". Europese solidariteit betekent volgens haar dat Europese landen elkaar helpen om zichzelf te helpen.

De leiders van de nieuwe Italiaanse coalitie staan sceptisch tegenover de euro en hebben Duitsland bevoogding en betweterigheid verweten. Legaleider Salvini zei dat de Italianen "niet de slaven van Duitsland en Frankrijk" zijn. Merkel wil daar niet op reageren. "Het is voor iedereen beter als we zakelijk met elkaar praten".

De twee landen lijken nu al op een ramkoers met elkaar beland te zijn, maar ze zullen nog verder praten op politieke toppen, zoals de G7 in Canada komende week. Het is in elk geval een slecht signaal voor de nieuwe Italiaanse regering. Ze kunnen niet rekenen op sympathie van de noordelijke eurolanden, zoals Duitsland. Dat zal nog weleens desastreus kunnen zijn voor de economische plannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten