jan roos

Column Jan Roos: Grootste probleem is niet Volkert, maar feit dat Justitie een Vrije School voor criminelen is

Geen categoriejun 01 2018, 12:00
In zijn column van deze week maakt Jan Roos zich kwaad over het lakse strafregime voor Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn stapte na twaalf jaar alweer als vrij man door de gevangenispoort naar buiten, en sindsdien regent het cadeautjes van overheidsinstellingen: zoals dus dat deze week bepaald werd dat Van der Graafs meldplicht wordt opgeheven. Jan Roos wordt er moedeloos van, schrijft hij.
Natuurlijk vind ik Volkert van der Graaf een enorme berg genetisch afval. De dierenactivist vermoordde Pim Fortuyn en voor veel mensen daarmee de hoop dat er ooit eens iets zou veranderen in dit land. De kogels doorzeefden niet alleen de aanstaande premier, maar ook de droom dat er een einde zou komen aan een politieke elite die ons een samenleving dicteert waar vrijwel niemand behoefte aan heeft. U weet hoe het is afgelopen. Pim dood en die revolutie was daarna ook snel overleden met de waardeloze en beschamend implodeerde LPF, waarmee vergeleken een gesloten afdeling van een gemiddelde GGZ-instelling redelijk normaal afsteekt.
Nu Van der Graaf voor de zoveelste keer heeft aangetoond dat de rechtstaat een grote grap is, door weer eens onder zijn voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijheidstelling uit te kunnen komen, zijn mensen nog bozer dan ooit op hem.
Ik niet. Want Volkert is niet het probleem dat telkens als een klap in het gezicht van de samenleving wordt geslagen. Het is de verderfelijke politieke elite die de mogelijkheden aan deze moordenaar geeft en heeft gegeven. Het was een rechter die maar achttien jaar gaf aan de man die een politicus het licht uit de ogen schoot. Het is de politiek die het slappe model van eenderde strafvermindering wegens goed gedag blijft volhouden met de daarbij boterzachte voorwaarden. Justitie is verworden tot een soort Vrije School die criminelen als kinders met een vrije opvoeding hun eigen pad richting de samenleving laat ontdekken met goedkeuring van de politiek. De gefeminiseerde samenleving in optima forma, waar daders slachtoffers zijn en straffen is vervangen voor heropvoeden om het wel allemaal een beetje gezellig te houden.
Natuurlijk zijn er complottheorieën waarin Volkert als huurmoordenaar voor dezelfde elite het werk deed wat hem gevraagd werd en daarom steeds weer krijgt wat hij vraagt. Ik geloof pas in een actieve deelname van de overheid in de moord als ik bewijs heb gezien.
Wat ik wel zie is een bijzonder passieve houding om straffen te verhogen, voorwaardelijke straffen af te schaffen en/of voorwaarden keihard te maken. De volgende politieke moordenaar weet dat-ie met twaalf jaar kan emigreren en dat neem ik de politieke macht ernstig kwalijk. Maar dat zal pas veranderen als de kogel een keer van rechts komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten