Fake news? Geen probleem in Nederland, vergeleken met de rest in Europa

Geen categoriejun 14 2018, 8:30
Als je de rest van de media moet geloven, is 'fake news' een groot probleem. De Amerikaanse invloeden zijn voelbaar geworden, want in Nederland wordt gedaan alsof 'fake news' alles aantast en negatief beïnvloedt. Volgens onderzoek is dat niet zo en kunnen we met zijn allen rustig slapen en bij het wakker worden de krant lezen, zonder dat we het gevoel hoeven te hebben dat we door 'fake news' aangetast worden.

Drie op de tien Nederlanders maken zich zorgen over nepnieuws. Dat is een aanzienlijk lager percentage dan in vergelijkbare landen als Duitsland, België en Denemarken.

Het vertrouwen in de media is recentelijk zelfs gestegen, ondanks waarschuwingen voor nepnieuws. Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat het nieuws niet vertrouwt is met 11 procent lager dan in alle andere onderzochte landen. In 2017 was dat aandeel nog 17 procent.

Volgens het onderzoek is het zelfs zo dat men social media het meest wantrouwt van alle media in vergelijking met de traditionele media. Dat is nogal wat, voor een land waarin vaak wordt gezegd dat social media het politieke landschap beïnvloedt en traditionele media dood aan het gaan is. Het valt allemaal wel mee en in vergelijking met alle andere landen staan wij dus het laagst met betrekking tot angst voor 'fake news'. Zijn we toch nog een nuchter volkje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten