Geert Wilders gaat los op Rutte: "Nederland is corrupt. Rutte spekt zijn vriendjes bij Shell!"

Geen categoriejun 16 2018, 16:00
Hij heeft dan ook "mondelinge vragen aangemeld" voor het Vragenuurtje van dinsdag.
Geert Wilders is, nadat het bekend werd dat Shell de afgelopen jaren maar liefst 7 miljard euro te weinig aan dividendbelasting heeft afgedragen, helemaal klaar met het kabinet Rutte-III dat dit soort wangedrag in zijn ogen toestaat. Of zelfs beloond. Wat de dividendbelasting heeft er immers aan moeten geloven.
In reactie op het nieuws stelt Wilders:

"Nederland is corrupt."

Hij legt uit:

"Rutte spekt zijn vriendjes bij Shell opnieuw met miljarden terwijl de gewone Nederlander belastingverhoging na belastingverhoging voor zijn kiezen krijgt."

Daarom heeft hij "mondelinge vragen aangemeld voor [het] vragenuurtje [van aanstaande] dinsdag."
Enkele uren later voegde Wilders daar een tweet aan toe met meer felle kritiek:

"Onder Rutte miljarden €€€ voor asielzoekers, miljarden voor Afrika, miljarden voor Brussel, miljarden voor Shell. En ondertussen voor gewone Nederlanders hogere belastingen, hogere huren, hogere btw, hoog eigen risico enz. enz."

Daar voegde hij een peiling aan toe over de stelling "Rutte moet aftreden. Wegwezen!" Op het moment van schrijven hadden bijna 2.000 mensen gestemd. 88 procent was het eens met de stelling. Een magere 12 procent was het er niet mee eens.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1007932934882504706
Het is natuurlijk gemakkelijk scoren voor Wilders, maar hij heeft wel degelijk een punt. De relatie tussen bedrijven als Shell en de regering is bijzonder hecht. Maar al te vaak kun je zelfs spreken over een corruptocratie: een land waarin het grote bedrijfsleven en de politiek elkaar voortdurend de hand boven het hoofd houden. De bedrijven in kwestie zorgen ervoor dat politici fondsen en andersoortige middelen krijgen om a) gekozen te worden en b) daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen terwijl de politici de bedrijven vervolgens belonen met belastingvoordelen en wetswijzigingen/reguleringen die de belangen van de bedrijven dienen.
Dit is feitelijk wat Nederland anno 2018 is. Over het algemeen is dat niet eens heel slecht voor de gemiddelde kiezer. De Nederlandse welvaart is relatief hoog -- zeker vergeleken met de rest van de wereld. De wegen liggen er goed bij, de gezondheidszorg is over het algemeen acceptabel (en vergeleken met 90% van de wereld zelfs heel goed), er is een sociaal vangnet dat ervoor zorgt dat armoede bijna helemaal uitgeroeid is, en ga zo maar door.
Helaas zien we de laatste jaren steeds vaker de nadelen van zo'n corruptocratie; nadelen die de gewone belastingbetaler onderhand bijzonder frustreren. Het belangrijkste nadeel is, natuurlijk, dat als de politiek grote bedrijven belastingvoordelen geeft, het geld om de verzorgingsstaat in stand te houden ergens anders vandaan moet komen. Dat betekent: bij Jan Modaal en Jan MKB'er.
Op termijn gaat dat problemen opleveren voor zowel de politiek als het grote bedrijfsleven. Op een gegeven moment zijn belastingbetalers er namelijk klaar mee. En dan staat met name de VVD een flinke afrekening te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten