Goed zo! Sylvain Ephimenco veegt de vloer aan met 'zakkenvuller' Mabel van Oranje en hypocriete Rob de Wijk

Geen categoriejun 16 2018, 21:00
Als Ivanka Trump een "zakkenvuller" is, geldt dat dan niet ook voor Mabel van Oranje?
Jaren en nog eens jaren geleden kocht prins Friso voor enkele miljoenen aandelen van een op dat moment onbekend bedrijf: Adyen. Toen hij overleed in 2013 gingen die aandelen natuurlijk naar zijn vrouw, prinses Mabel. Dat bedrijf ging afgelopen week naar de beurs. Het gevolg? De paar miljoen euro die Friso geïnvesteerd had waren opeens 131 miljoen euro waard volgens de introductiekoers.
Mabel cashte meteen 41 miljoen euro (zo, da's in the pocket). De andere 350.000 aandelen (jawel!) hield ze in haar portefeuille. Geen onverstandige zet. De introductiekoers van 240 euro werd namelijk meteen 420 euro. Dit houdt in dat de resterende aandelen maar liefst 150 miljoen euro waard zijn.
Prima hoor, hartstikke leuk. Ze heeft mazzel. Ze trouwde een man met geld (een prins) en de hele gang van zaken is prima legaal. Toch is er wel iets aparts aan de hand. Zoals Sylvain Ephimenco terecht schrijft in een column voor Trouw zeggen Nederlandse journalisten namelijk helemaal niets over de rijkdom van Mabel, terwijl Donald en Ivanka Trump het daarentegen wél moeten ontgelden:

Maar nu las ik gisteren in de column van Rob de Wijk dat Ivanka, de dochter van Trump, en haar man ook flink met hun investeringen hebben verdiend. Het zou gaan om een dikke 80 miljoen dollar, wat bovenop hun salarissen (adviseurs van (schoon)papa in het Witte Huis) komt en in euro gelijk staat aan bijna 70 miljoen. Dus 35 miljoen elk. Rob is daarover onverbiddelijk in zijn voorafgegeven conclusie: ‘Als we Trump zijn gang laten gaan, wordt de wereld gedomineerd door autoritaire kleptocraten die zich door cynisch eigenbelang laten leiden, hun zakken vullen en zeggen namens het volk te spreken, maar hun armoede verachten’.

Hij gaat verder:

Maar nu mijn vraag: als de Amerikaanse Ivanka Trump met de 35 miljoen euro die ze in een heel jaar met haar investeringen verdiende een kleptocraat en zakkenvuller wordt genoemd, hoe moeten we de Nederlandse Mabel van Oranje noemen die in een week tijd 180 miljoen binnenhaalde?

Volgens mij berekening komt het zelfs neer op 190 miljoen euro, maar goed, ach, Mabel zelf zal niet wakker liggen van 10 miljoen meer of minder. Laten we wel wezen, dat is maar een klein deel van haar fortuin. Als jij 10 euro kwijtraakt lig je daar ook niet wakker van. Wat 10 euro is voor jou is 10 miljoen voor mevrouw Van Oranje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten