Het gebruik van VPN verbindingen is toegenomen

Geen categoriejun 08 2018, 13:30

Een aanzienlijke toename in het gebruik van VPN verbindingen

Sinds de recente ontwikkeling binnen de privacywetgeving is het gebruik van VPN verbindingen aanzienlijk toegenomen. De verandering in de wetgeving zal internetproviders goedkeuring geven om de surfgeschiedenis van consumenten te gebruiken en verkopen. De nieuwe wetgeving is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, Senaat en president Trump. Deze ontwikkeling heeft wereldwijd voor een hoop ophef gezorgd. Gelukkig kan een gebruiker van een VPN (virtueel privénetwerk) anoniem blijven, wat direct verklaart waarom er een toename in gebruik heeft plaatsgevonden. Toch is er een grote bevolkingsgroep die tot op het heden niet bekend is met een VPN of de werking hiervan. Doordat het gebruik van een VPN een groot aantal voordelen met zich meebrengt, zal dit artikel nader op deze techniek ingaan.

Wat is de werking van een VPN

Kortgezegd maakt een VPN het mogelijk om anoniem te internetten zonder dat deze gegevens vrijgegeven worden. Echter verschilt het per persoon voor welke doeleinden een VPN gebruikt wordt. Het voornaamste gebruik is om veilig te kunnen internetten wanneer men verbonden is met een openbaar netwerk, bijvoorbeeld in een koffietentje. Hier maakt het privénetwerk gebruik van het openbare internet. In dit gebruik zorgt een VPN voor een versleutelde verbinding tussen een apparaat (mobiele telefoon, laptop, tablet etc.) en het openbare netwerk. Zo zal alle informatie wat op het internet verkregen is, beveiligd blijven. Dit komt doordat de informatie via het privénetwerk verkregen en verstuurd wordt. Door deze beveiliging wordt het hackers moeilijk gemaakt om via een openbaar netwerk toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Het resultaat hiervan is dat mensen zich veiliger voelen wanneer zij gebruik maken van een openbaar netwerk.
Behalve de veiligheidsredenen brengt het gebruikt men een VPN ook voor enkele alternatieve doeleinden. Zo wordt de techniek gebruikt om films en series te bekijken die exclusief in het buitenland worden uitgezonden. Een VPN maakt dit mogelijk doordat het daadwerkelijke IP-adres verborgen blijft en er een verbinding gemaakt wordt met een netwerk in het buitenland. Op deze manier kan er een ander IP-adres gebruikt worden wat het mogelijk maakt om exclusieve films en series te bekijken. Hopelijk geeft de hierboven weergegeven uitleg van een VPN en inzicht in hoe men de techniek voornamelijk gebruikt.

De vraag naar VPN’s blijft stijgen

Nu de werking van een VPN duidelijk is zal er dieper ingegaan worden op de toenemende stijging van VPN gebruikers. Uit onderzoek is gebleken dat de vraag naar VPN’s aanzienlijk is gestegen sinds de nieuwe wetgeving. Volgens de grotere VPN-aanbieders is de vraag met 200 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook worden er steeds meer mobiele applicaties gedownload in zowel de App als Play Store. Ook geeft de zoekmachine Google aan dat mensen significant meer zoeken op termen als “virtueel privénetwerk” of “VPN”. De toename in VPN-gebruikers is voornamelijk zichtbaar in Amerika wat ook vrij logisch is vanwege de nieuwe wetgeving die daar is aangenomen. Toch ondervinden ook andere landen een flinke toename in gebruikers en dit zal in de aankomende jaren ook blijven toenemen door de menselijke behoefte aan privacy en (online) veiligheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten