Historisch: Trump en Kim tekenen voor de "bijzonder spoedig aanvangende" denuclearisatie van Noord-Korea

Geen categoriejun 12 2018, 8:00
Het is gelukt: Donald Trump en Kim Jong Un hebben hun mini-top in Singapore afgesloten door een document te tekenen om de denuclearisatie van het noordelijke gedeelte van het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen. De twee hebben de banden aangehaald, en Trump heeft zijn Noord-Koreaanse evenknie tevens uitgenodigd voor een bezoekje aan het Witte Huis.
De wereldvrede is weer een stapje dichterbij gekomen, als we de van oor tot oor glimlachende gezichten van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un mogen geloven. De twee hadden hun langverwachte ontmoeting in Singapore vannacht, en de gesprekken waren succesvol. De twee hebben een document getekend. De inhoud ervan is nog niet bekendgemaakt, maar in een persconferentie lichtte Trump alvast een tipje van de sluier af. Hij zegt dat Noord-Korea binnenkort volledig zal 'denucleariseren', en dat het proces om hiermee te beginnen "bijzonder spoedig" zal aanvangen.
https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1006416445960589317
Uiteraard ging ook de tekenceremonie gepaard met de gebruikelijke Noord-Koreaanse paranoia; voordat Kim zijn krabbel zette onder het document, moest de pen eerst grondig worden geïnspecteerd op mogelijke moordcomplotten tegen de man uit Pyongyang. Nadat de pen was veiliggesteld, kon ook het staatshoofd van het communistische mini-staatje zijn handtekening zetten.
Al met al hebben de twee kennelijk een amicale bijeenkomst gehad. Trump toonde vol trots zijn gepantserde presidentiële limousine (bijgenaamd "The Beast"), en vertelt de pers met enig genoegen dat hij en Kim Jong Un een persoonlijke "very special bond" hebben ontwikkeld.
Of al deze vriendelijke gebaren ook daadwerkelijk gaan uitmonden in de denuclearisatie van Noord-Korea, of dat Kim Jong Un hier slechts toneel speelt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar hoe dan ook was de ontmoeting historisch: nog nooit ontmoetten een Amerikaanse president en een leider van de in 1952 opgerichte communistische staat elkaar face-to-face. Laat staan dat de Amerikaanse president dan zou zeggen dat de ontmoeting "better than anybody expected" zou verlopen.
Zo zie je toch maar weer: Trump is onconventioneel en misschien een beetje gek, maar zo nu en dan weet hij best dingen voor elkaar te boksen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten