Minister Dekker: 'Gevangenen moeten verlof verdienen en straffen moeten geloofwaardiger'

Geen categoriejun 18 2018, 10:00
Het is dan eindelijk zover: plannen voor een geloofwaardiger strafsysteem. Hoe vaak is men wel niet van slag vanwege het verlof dat verleend wordt aan gevangenen die verschrikkelijk gedrag hebben vertoond, of die na tweederde van hun straf voorwaardelijk vrij worden gelaten? Je kan de verschrikkelijkste moorden plegen, maar als je 'goed gedrag' vertoont kan je uiteindelijk voorwaardelijk vrij worden gelaten. Dat is niet alleen ongeloofwaardig, maar ook onrechtvaardig. Gelukkig wil minister Dekker daar eindelijk iets aan doen.

,,Het verlof is te vrijblijvend", zegt de minister. ,,We willen dat het niet voor de lol is, maar dat het een doel heeft." Verlof moet voortaan altijd gekoppeld zijn aan een re-integratiedoel, zoals het aanvragen van identiteitspapieren. ,,En niet meer wat nu in sommige gevallen kan; alleen maar lang leve de lol", aldus Dekker.

Dekker wil ook dat de straffen geloofwaardiger moeten zijn. ,,Het feit dat zwaar gestraften doorgaans na twee derde van hun straf vrijkomen, tast naar mijn idee die geloofwaardigheid en dat rechtvaardigheidsgevoel aan."

Het systeem van straffen is niet alleen vanuit vergelding van bepaald gedrag, maar gaat ook over vergelding vanuit de maatschappij. De maatschappij moet het gevoel krijgen dat slecht gedrag ook wordt afgestraft, zodat de samenleving achter haar normen en waarden staat. Op het moment dat dat gevoel en die visie verdwijnt, zal men vaker willen overgaan op persoonlijke vergelding en nemen ze sneller het heft in eigen handen.
Legalistisch gezien mogen mensen voorwaardelijk vrij worden gelaten, maar de vraag is of dat altijd wel moet gelden. Soms zijn daden zo erg, dat daar nauwkeuriger en specifieker naar moet worden gekeken. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de gevolgen in de maatschappij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten