Minister Hoekstra: de generaal tegen een eurozone-begroting met zijn leger van twaalf landen

Geen categoriejun 22 2018, 15:04
Er zijn plannen voor een speciale begroting voor de eurozone, de groep landen die de euro hebben ingevoerd. Dit wordt gezien als een grote stap naar een 'ever closing union' en een transferunie. Het zal een opmaak zijn naar een constructie waarin de noordelijke EU landen zullen betalen voor de zuidelijke EU landen. Voor zover dat natuurlijk niet al gebeurt. Gelukkig is er een coalitie van landen die daartegen wil strijden!
Minister Hoekstra van Financiën heeft namens twaalf EU-landen gepleit tegen het opstarten van gesprekken over een eurozone-begroting. Hij heeft dat gedaan in een brief aan Eurogroep-voorzitter Centeno, zeggen bronnen rond Hoekstra tegen de NOS.

Volgens Hoekstra en zijn elf collega's was er gisteren bij een vergadering van de Eurogroep duidelijk geen consensus over de te volgen koers. Alleen al over de financiering van het project zijn er grote vraagtekens, zeggen de ministers. Er zijn plannen om de begroting te betalen uit een Europese belasting op financiële transacties, maar niet alle landen zijn voor zo'n belasting.

"We hebben aangegeven dat er nog veel verschillende meningen zijn", zegt Hoekstra. "Sommige landen willen het überhaupt niet, sommige landen willen het misschien en weer andere landen willen het alleen als er een consensus is."

Zo wordt het Europees toneel toch weer een strijdveld voor de belangen van individuele landen. Je moet je afvragen of het op deze manier wel verder kan gaan, want des te langer het duurt, hoe heftiger de politieke debatten worden. Er komen ook steeds meer scheuren in de Europese Unie. Op cultureel gebied een groot verschil tussen West en Oost en op financieel gebied een groot verschil tussen Noord en Zuid.
Laten we hopen dat deze zuinige Nederlander veel kan bewerkstelligen en wat zwaarte kan geven aan de houding tegen deze speciale begroting. Het zou niet zo moeten zijn dat het uiteindelijk het geval is dat binnen korte tijd er een geïntegreerde transferunie is opgesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten