Nieuwe regering in Italië zet gelijk de toon in immigratiepolitiek: ''We hebben deportatiecentra nodig.''

Geen categoriejun 04 2018, 10:00
De coalitie tussen de rechts-conservatieve Lega Nord en de populistische Vijfsterrenbeweging is nog maar net begonnen, maar nu is de toon al gezet in het immigratiedebat. Matteo Salvini, de voormalige partijleider van Lega Nord en nu minister van Binnenlandse Zaken, heeft in Sicilië harde woorden gesproken over de immigratieproblematiek. Sicilië mag en kan niet meer het vluchtelingenkamp van Europa meer zijn volgens Salvini.

Als het Salvini ligt, is de meeste illegale immigranten nog maar een kort verblijf gegund. Zaterdag bezigde hij op een partijbijeenkomst in de noordelijke stad Vicenza duidelijke taal: de ‘mooie tijden’ voor illegale immigranten zijn volgens hem over. ‘Pak je koffers,’ voegde hij daar aan toe. De uitzetting van een half miljoen uitgeprocedeerde asielzoekers is volgens Lega en de andere regeringspartij De Vijfsterrenbeweging een topprioriteit. Volgens Salvini is dat niet ‘streng (…) maar een kwestie van gezond verstand’.

Italië is op ramkoers met andere Europese landen, omdat de vluchtelingen evenredig verdeeld moeten worden over heel Europa. Volgens Salvini moet het Dublin-akkoord opgeschort worden. Door dit akkoord mogen vluchtelingen alleen asiel aanvragen in het eerste land van aankomst. Grappig genoeg zal Salvini te maken krijgen met andere rechts-conservatieve machten in Europa, zoals de Midden- en Oost-Europese landen. Die landen willen juist géén evenredige verdeling.
https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1003237765344055296?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elsevierweekblad.nl%2Fbuitenland%2Fachtergrond%2F2018%2F06%2Fsalvini-einde-aan-sicilie-als-vluchtelingenkamp-van-europa-620755%2F
In elk geval is de toon erg hard geworden rondom immigratie, zo heeft Salvini het ook over 'deportatiecentra', om de half miljoen uitgeprocedeerde asielzoekers terug te zenden. Sinds 2013 zijn er 700.000 migranten aangekomen in Italië. Een bizar aantal waar we geen voorstelling van kunnen maken. De Italianen hebben er in elk geval heel veel last van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten