'Verontwaardiging en ophef' over taboe etnisch profileren te doorbreken

Geen categoriejun 12 2018, 16:00
Ewout Klei, onze linkse jankmajoor van Jalta, spreekt van 'verontwaardiging en ophef' over wat Esther van Fenema allemaal zei in een radio-interview van de EO.
Mevrouw Van Fenema wil namelijk af van het gejank omtrent etnisch profileren. Zij is van mening dat het 'maakbaarheidsdenken' is doorgeschoten en daardoor ieder gedragspatroon gekoppeld aan een bepaalde etniciteit direct wordt vergeleken met racisme en discriminatie. Dit kan Klei natuurlijk niet hebben en dus moet hij van alles insinueren zoals dat het ophef zou hebben veroorzaakt. Ook de negroïde genen die hij zelf tussen haakjes om het verdacht te maken, dragen hier aan bij.
Iedereen weer namelijk dat als je een SOA test wilt doen, er specifiek wordt gevraagd of je Afrikaanse partners hebt gehad. Die hebben statistisch gezien namelijk een hogere kans op bepaalde ziektes én andere soorten ziektes. Etnisch profileren wordt ook (daar kennen we de term van) vooral door de politie gebruikt. Hier gaat het om dat de politie vaak Marokkanen en Turken aanhoudt in de grote steden omdat... ja, waarom eigenlijk? Statistisch zijn beide groepen oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers en opereren de meeste agenten op basis van kennis en ervaring. Daar komt óók nog bij dat er niet echt meer sprake is van etnisch profileren als de landelijke minderheden lokaal de meerderheid zijn geworden (of daar dicht tegenaan zitten). Een agent is ook niet etnisch aan het profileren als hij alleen maar blanken aanhoudt in Urk, toch?
Volgens Klei zou dit 'racisme weer salonfähig maken' maar dat is natuurlijk niet hoe het gaat. De politie en de artsen letten op specifieke kenmerken vanwege cijfers en ervaringen over bepaald gedrag in een bepaalde omgeving. De Marokkaan, Turk en de neger zijn niet vaker in the picture omdat de politie en de artsen allemaal racistisch zijn, maar omdat dergelijke groepen vaak in een milieu verkeren met hogere risico's binnen een bepaald gebied. Als Fukushima ernstiger was geweest zou je ook graag willen weten welke Aziaten je land binnen komen, helemaal van de Japanse.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten