Botswana overweegt olifantenjacht toe te staan

Geen categoriejul 15 2018, 21:00
Botswana is het land met de meeste olifanten. Zij overwegen nu om er een aantal af te laten schieten door middel van plezierjachten. Aldus NU.nl.
Op het eerste gezicht klinkt zo'n bericht natuurlijk verschrikkelijk. 'Arme olifantjes' en 'gemene Botswaanse overheid' zullen jullie wel denken. De overheid meent echter dat de olifanten de oogsten van de lokale kleine boeren bedreigen. Of het nou een olifant is die de oogst vertrapt of juist de aandacht van andere dieren trekt terwijl hij rond het gebied van zo'n boer loopt, beide is vervelend voor zo'n boer.
Volgens de Botswaanse overheid leven er zo'n 230.000 olifanten in het land (natuurbeschermingsorganisaties halen hier 100.000 af). Dit zou een derde tot zo'n beetje de helft van alle olifanten in Afrika zijn. Zij zouden zo'n 72 procent van de maïsoogst vernietigen wat een absolute verschrikking is voor zo'n boer die vaak met z'n familie volledig afhankelijk is van die inkomsten.
Het verbod is nog niet opgeheven maar wordt wel opnieuw bekeken. Dit zou een flinke lading geld in het laatje kunnen brengen zoals dit ook in Zuid-Afrika gebeurt. Het geld dat wordt betaald om zo'n olifant te kunnen schieten komt vaak terecht bij een natuurreservaat of een ander ecologisch project ter bevorderingen van de leefomstandigheden van bedreigde diersoorten. Zo worden in Zuid-Afrika juist oude neushoorns afgeschoten en komt er zo meer geld vrij om te garanderen dat nieuwe neushoorntjes de juiste zorg krijgen zodat de populatie langzaam toeneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten