jan roos

Column Jan Roos: Onze constitutionele parlementaire monarchie is een lachertje; niet eens klassenjustitie meer

Geen categoriejul 27 2018, 12:00
Als ervaringsdeskundige ben ik uitermate geïnteresseerd in scheidingszaken. Zoveel onrecht als ik in de rechtbank heb meegemaakt zou ik niemand willen toewensen. Zonder aanleiding kreeg ik mijn kinderen weinig te zien en kon ik alleen nog maar betalen: een verschrikking.
Maar hoe erg is het als je gaat scheiden van een bekend gefortuneerd iemand, je wordt mede door de media financieel helemaal kapotgemaakt en je krijgt uiteindelijk helemaal niks? Dat overkwam Edwin de Roy van Zuydewijn. Weet u nog wie dat is? Hij is de ex-man van prinses Margarita, en het Koningshuis heeft er alles aan gedaan om de beste man te slopen. Hij paste immers niet in het pulletje.
Prins Bernard stuurde zelfs eigenhandig en met goedkeuring van toenmalige koningin Beatrix de veiligheidsdiensten achter hem aan om een wig te kunnen drijven tussen hem en zijn vrouw. Het eindresultaat is bekend: de twee gingen na veel gesodemieter scheiden, Margarita werd herenigd met de Oranje-kliek en De Roy ontvluchtte berooid het land. Politieke verantwoordelijkheid voor deze koninklijke misdragingen zijn natuurlijk nooit genomen, iets dat veelzeggend is over de macht van het koninklijk huis in Den Haag.
Maar waarom begin ik nu weer over deze oude koe in de sloot? Nou, ik kwam dit gezellige filmpje op de website van De Telegraaf tegen:
https://twitter.com/prive_nl/status/1020334004883554305
De rechter oordeelde in 2007 dat Margarita een alimentatie van €5500 euro per maand moest te betalen aan De Roy van Zuydewijn. Volgens het Hof heeft Edwin De Roy van Zuydewijn ‘een functie van gewicht in de financiële wereld bekleed’ en ‘daar aanzienlijke inkomsten gegenereerd’. En er is aangetoond dat door negatieve berichten in de media die inkomsten zijn weggevallen. Appeltje eitje dus: dat wordt dokken. Voor u, voor mij en het andere schopvolk.
Maar blijkbaar niet voor iemand van het koninklijk huis. Want Margarita kan geen alimentatie betalen omdat ze niet “genoeg financiële middelen” zou hebben. De prinses zou op bijstandsniveau leven en van zo'n 800 tot 1200 euro per maand moeten rondkomen. Ik ken niet zoveel bijstandtrekkers die een woonboerderij van 1,6 miljoen kunnen kopen. Of twee bedrijven hebben en een huis in Zwitserland bezitten. Laat staan een moeder hebben die onderdeel maakt van een familie die miljarden bezit. Geen onderdaan zou wegkomen met zulke openlijke misleiding. Geen rechter zou het verhaal geloven.
Dit is geen klassenjustitie meer, dit is een familie met compleet eigen spelregels. Dat is precies wat onze constitutionele parlementaire monarchie zo'n lachertje maakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten