Donald Trump reageert 'all caps lock' op Iraanse bedreiging: 'nooit meer of draag de consequenties'

Geen categoriejul 23 2018, 8:00
We weten ondertussen dat de Verenigde Staten en Iran niet de beste vriendjes zijn en dat is nog eufemistisch gesteld. Het vechten staat hen nader bij dan het lachen en al decennia is de grens tussen oorlog en vrede flinterdun. Iran is een van de grootste machtspunten in het Midden-Oosten en in een speech heeft de Iraanse president Rohani hard uitgehaald naar de Verenigde Staten. Dat is niet onopgemerkt gebleven.
Donald Trump, bekend om zijn fratsen op Twitter, heeft op een dramatische manier gereageerd op de speech van Rohani. Met 'caps lock' aan heeft hij Iran even goed duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is dat je de Verenigde Staten bedreigt.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1021234525626609666

De boze reactie van Trump volgt op een speech van Rohani dit weekend. Daarin waarschuwde hij dat een strijd met Iran op "de moeder aller oorlogen" kan uitlopen. Rohani voegde eraan toe dat Trump moest stoppen "met de staart van de leeuw te spelen" want "daar krijg je spijt van".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo haalde eveneens hard uit naar Iran. In een toespraak in Californië vergeleek hij de regering met de maffia, omdat zij zich zouden verrijken ten koste van de eigen bevolking.

De religieuze leiders van het land noemde hij "hypocriete heilige mannen" en zijn Iraanse ambtgenoot Zarif en president Rohani noemde hij stromannen voor de "internationale oplichterskunsten" van de ayatollahs.

Het ziet er naar uit dat de frictie tussen de VS en Iran alleen maar aan het toenemen zijn. Deze grote machten kunnen werelddelen ontwrichten als ze ooit eens echt met elkaar op de vuist gaan. Sterker nog, als de VS Iran aanvallen, dan is het een verdere ontwrichting van het Midden-Oosten en dan kunnen extremistische krachten weer de kop op steken.
Trump heeft in zijn campagne beloofd om niet meer overal oorlog te gaan voeren, maar tot nu toe weet Trump wel goed hoe hij landen moet bedreigen. Het lijkt een strategie te zijn van de Amerkaanse president, zodat verdere agressie niet nodig is, maar eens komt er een moment en dan moet hij daad bij het woord voegen. Dat zou weleens het begin kunnen zijn van iets veel groters en heftigers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten