Europese Unie: 'China, Rusland en VS, breek alsjeblieft de wereldorde niet op!'

Geen categoriejul 16 2018, 11:00
De wereld staat onder spanning en de grote machten reageren agressief op elkaar. De laatste Koude Oorlog ging over twee grote wereldmachten, maar nu zijn dat er alweer vier geworden: EU, VS, China en Rusland. Twee keer zo veel spelers, twee keer zo veel kans op totale escalatie. Dat ziet de Europese president, Donald Tusk ook. Die smeekt dan ook zowat de andere machten om de wereldorde in stand te houden en niet op te blazen.

"Europa en China, Amerika en Rusland, vandaag in Peking en Helsinki, hebben samen de verantwoordelijkheid de wereldorde te verbeteren, niet te vernietigen", zegt Tusk. "Ik hoop dat deze boodschap Helsinki bereikt."

Tusk verwijst naar de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de andere machtsblokken. "Het is onze verantwoordelijkheid geen handelsoorlogen te starten, die in het verleden zo vaak uitliepen op zware conflicten, maar om dapper en verantwoordelijk onze op regels gebaseerde internationale orde te hervormen.

Is de werelddynamiek van deze tijd wel geschikt voor zo een type wereldorde? Je kan stellen dat de op regels gestoelde wereldorde kon bestaan, omdat er toen twee grote partijen waren en nu zijn het er meer geworden. Dat betekent dat er meer belangen zijn en afwegingen. Die schuren zwaar met elkaar en het is ook nog afhankelijk van de leider die aan het roer staat. . Als er een iemand is die de wereldorde als 'ongeschikt' ervaar, dan verliest die orde haar balans.
Daarnaast heeft Trump wel ergens een punt, namelijk dat zo een wereldorde nadelig kan uitpakken voor bepaalde actoren. Dan kan je niet verwachten dat die het erbij laten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten