India zet mogelijk 4 miljoen moslims het land uit

Geen categoriejul 30 2018, 14:00
In de Indiase deelstaat Assam lopen zo'n vier miljoen moslims het risico om het land uit te worden gezet als zij niet kunnen aantonen dat zij daar al zeventien jaar wonen. Via de NOS.
De Indiase overheid eist dat er bewijs wordt geleverd voor of zij daar wel legaal wonen. Een flink aantal moslims is zo'n 17 jaar geleden illegaal de grens overgestoken vanuit Bangladesh. Bangladesh werd in maart 1971 namelijk onafhankelijk, toen het nog Oost-Pakistan was. Pakistan scheidde zich in 1947 van India af en Bangladesh dus zo'n 23 jaar later van Pakistan. Hierop volgde een burgeroorlog en dus vertrok een grote groep moslims naar India.
Iedereen die na maart 1971 dus de grens overstak is een illegale immigrant volgens de Indiase overheid. De Indiase overheid is zelf hindoe-nationalistisch in een overwegend (slechts 10% moslim) hindoeïstisch land. Dit levert dan ook regelmatig spanningen op tussen beide groepen.
Critici spreken van een heksenjacht terwijl de overheid beweert dat niemand zomaar de grens overgekiept wordt. Wel is de beveiliging in Assam toegenomen. In het verleden hebben de hindoes flink wat slachtoffers bij de moslims veroorzaakt en greep de overheid hier nauwelijks in. Wellicht is uitzetting, mits goed geregeld, dan ook wel beter voor de moslimgemeenschap in het land. Ze liggen namelijk praktisch nabij een land dat gecreëerd is in naam van de islam. Zou geen moeilijke keuze moeten zijn...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten