Malek F.: terrorist of psychisch gestoord? Het wordt spannend in deze rechtszaak

Geen categoriejul 23 2018, 12:00
We kennen allemaal Malek F. toch nog wel? De messentrekker op Bevrijdingsdag die een aantal mensen neerstak in Den Haag? Hij riep 'Allahu Akbar' terwijl hij de mensen neerstak. Er wordt flink gedebatteerd over de motivaties van F. en of het nu uiteindelijk een terroristische daad is of niet. De PVV wilde zelfs het reces stopzetten om de burgemeester te ondervragen over de 'terrorist' F. Deze rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor toekomstige gevallen van 'psychisch terorrisme'.

Malek is als Palestijnse vluchteling uit Syrië getraumatiseerd. Door de loodzware vlucht en met name door de dood van zijn vader, die verdronk op een zinkende boot. Eenmaal in Nederland vonden zijn broer, moeder en zus snel hun draai. Maar Malek niet. Hij trok zich steeds verder terug, ging vaker blowen en werd paranoïde. Dat dit geen pas later opgedoken verzinsel is om zijn terreurdaad te verdoezelen, blijkt uit de gebeurtenissen in de maanden vóór de steekpartij. In februari gooide Malek al zijn huisraad uit het raam van zijn appartement in Den Haag. Hij sloeg al tijdenlang wartaal uit, was als de dood voor de Israëlische geheime dienst en was ook echt al eerder opgenomen door zorginstelling Parnassia. Het Engelse waarschuwingsbriefje kwam pas een maand ná dat Malek zijn spullen uit het raam had gegooid en duidelijk de weg kwijt was.

Dit staat er in het AD. De rechter zal vooral kijken naar deze aspecten, maar hoe ver kan je gaan in het 'psychologiseren' van terroristische acties? Hebben we wel goed door wat religie en het metafysische voor effect kan hebben en hoe sterk zo een motivatie kan zijn? Ik vind het problematisch dat het contextuele en het psychische zo zwaar wordt meegewogen in dit soort aspecten.
Natuurlijk, het is belangrijk om het psychische en het contextuele mee te wegen in een rechtszaak, maar met een terroristische actie is het heel gevaarlijk om te veel van dit soort menselijke aspecten mee te wegen. In het Westen zijn we vergeten wat zulke religiositeit betekent en wat het kan zijn en ik hoop dat we daar niet blind voor zijn geworden.
Met argusogen zal ik deze rechtszaak volgen en hopelijk wordt het terroristische aspect niet ondergesneeuwd. Ook nogal moeilijk met dit weer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten