Meer mensen maken zich zorgen over klimaatverandering: ook PVV'ers stellen de mens centraal

Geen categoriejul 01 2018, 14:00
De peilingen van Maurice de Hond laten een trend zien die bij veel mensen niet echt tot een grote verrassing zullen leiden. In vergelijking met drie jaar geleden zijn meer mensen zich zorgen gaan maken over de klimaatverandering. Het percentage is met zes procent gegroeid. Ook denkt een meerderheid van de mensen dat de mensheid centraal staat in deze klimaatverandering, zelfs 55 procent van de PVV'ers.
Peiling Klimaatwet
Ja, dat ziet u goed. 55 procent van de PVV'ers denken dat de mens centraal staat in deze klimaatverandering. De PVV wordt vaak tentoongesteld als een klimaatsceptische partij, maar de achterban denkt wel degelijk dat er iets meer aan de hand is. Wat niet als een verrassing komt: FvD. De achterban van deze partij is het meest sceptisch als het gaat om de rol van de mens in klimaatverandering.
Toch denkt een aanzienlijk deel dat de nieuwe Klimaatwet niet zo veel gaat veranderen. Dat betekent niet dat ze überhaupt beleid niet ziet als een toevoeging om iets te veranderen, maar het zegt wel dat de overheid volgens de peiling niet ver genoeg gaat.
Wat ik er van vind? Ik vind alles met betrekking tot klimaatverandering een zeer moeilijke en complexe aangelegenheid. Ik zou niet harde waarheden durven uit te spreken over deze kwestie. De mens is niet goddelijk, we weten dus niets zeker en zeker niet over zoiets als het klimaat. Doen alsof we dus precies weten wat er aan de hand is, is dus een vorm van hybris en achterlijkheid naar mijn mening.
Dat geldt voor beide kanten. Dus ook voor uitspraken die elke vorm van menselijke toevoeging ontkennen. Helaas kunnen we dat ook niet zeggen. Wel wil ik terughoudend zijn, als ik in de politiek zou zitten, om hard beleid te maken omtrent deze ontwikkeling. Het schaadt de levens van mensen en het maakt de overheid een stuk indringender en sterker. Ik vind vrijheid dan toch iets belangrijker, zeker omdat we nooit echt kunnen weten wat er aan de hand is. Moeder Aarde is complexer en harder dan we vaak durven te denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten