Nederlandse IS-vrouwen willen vastgezet worden in Nederland: 'als de kinderen hier maar weg zijn'

Geen categoriejul 09 2018, 11:00
Op een gegeven moment heiligt het doel de middelen en maakt het allemaal niet meer uit, als de vrees of wanhoop maar sterk genoeg is. IS-vrouwen in het Midden-Oosten geven zich steeds vaker aan, zodat ze berecht kunnen worden in Nederland en vastgezet kunnen worden. Ze willen zo graag terugkeren dat ze het zelfs op deze manier niet erg vinden. Ze willen het liefst dat hun kinderen veilig zijn en weg kunnen uit het Midden-Oosten.

In Nederland geloven familieleden van Syriëgangers dat deze opzet succes kan hebben. ,,Als ze daar gevangen worden genomen, zijn ze min of meer veilig en is er een kans op terugkeer'', zegt één van hen. Zijn dochter vertrok met zijn kleinkinderen, om in het door IS uitgeroepen kalifaat te gaan wonen. Deze vrouw verblijft op dit moment waarschijnlijk in gebied dat nog in handen van de terreurbeweging is.

Dat is een ongebruikelijke stap, maar volgens advocaat André Seebregts zetten de vrouwen die om hun kinderen in bescherming te nemen. ,,Zij zeggen: zet ons desnoods vast, berecht ons, als de kinderen hier maar weg zijn.’’ Tenminste elf kinderen, de jongste een baby van een paar maanden en de oudste rond 11 jaar, moeten zich onder zeer moeilijke omstandigheden staande houden in de kampen. Seebregts vertegenwoordigt in totaal vijf van de zes vrouwen.

Misbruik maken van het systeem, zodat je alsnog terug kan keren. Het zegt in elk geval veel over de situatie daar, want als je het zelfs niet erg vindt om vast te zitten dan zal het niet goed vertoeven zijn. Daarnaast, misschien krijgen ze met deze motivatie en beweegredenen een lagere staf. Sowieso is het wel te overzien in Nederland, als het gaat om celstraffen voor dit soort vergrijpen. Het is een lage prijs om te betalen voor wat veiligheid.
Toch moeten we hier in Nederland over na gaan denken, want het zegt wel iets over ons systeem als deze vrouwen gebruik willen maken van wetgeving zodat ze alsnog kunnen terugkeren naar Nederland. Kunnen we hier politiek iets mee en moeten we er überhaupt iets aan gaan doen? Het strafsysteem moet preventief en afschrikwekkend werken, maar als een middel wordt om terug te kunnen keren naar Nederland, dan is er natuurlijk iets goed mis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten