Onderzoek FD: PvdA is straatarm geworden en de VVD heeft een vetpot opgebouwd

Geen categoriejul 16 2018, 10:00
Het Financieele Dagblad heeft weer onderzoek gedaan naar de financiële gesteldheid van de politieke partijen en de rekeningen van het campagnegeld. De partij die er het slechtst nu voor staat is de PvdA, want die heeft met het zetelverlies en een grip in de reserves bijna de bodem bereikt. De bodem van de partij zelf was al bereikt vorig jaar, maar door lokale afdelingen heeft de partij het nog wel gered.

Volgens de krant moest de PvdA veel van haar reserves gebruiken om in 2017 een kostbare campagne te kunnen voeren. Daardoor staat de partij er komend jaar, als er Provinciale Statenverkiezingen zijn, het minst gunstig voor.

De tegenvallende inkomsten hangen samen met het zetelverlies dat de partij bij de laatste verkiezingen leed. De PvdA verloor toen 29 zetels in de Tweede Kamer. Het aantal zetels is bepalend voor de hoogte van de subsidies.

De partij van de sociaal-democraten is bezig om naar de bodem te geraken in een neerwaartse spiraal. Het lijkt alsof de PvdA the point of no return heeft bereikt en nu alleen nog maar kan analyseren hoe het het zachts de bodem raakt. De partij heeft geen groeipotentie, alleen met een charismatisch figuur. Hun programma wordt ideologisch opgevangen door GroenLinks en door de SP, waardoor er zeer weinig ruimte overblijft voor de PvdA.
De sociaal-democraten lijken alleen nog gesteund te worden door de oudere generaties die 'altijd al PvdA hebben gestemd'. Daar kan je op de lange termijn niet op bouwen.
De 'rijkste' partij is de VVD, ironisch genoeg. Zij krijgen heel veel steun en vooral vanuit donaties en gelieerde stichtingen met bestuurders die bij de VVD zitten.

Andere partijen hebben zich volgens de krant goed door de verkiezingen geslagen. De best gevulde kas was eind vorig jaar die van de VVD, ook al voerde die de duurste verkiezingscampagne.

De VVD ontving hogere contributies en ruim een miljoen euro aan giften en donaties. Daar kwam nog 600.000 euro aan afdrachten van gelieerde stichtingen bij, die soms bestuurd worden door huidige of voormalige VVD-prominenten.

Dit lijkt het decennium van de VVD te worden, maar de vraag is of volgend decennium ook van de VVD zal blijven, of dat de kroon wordt gestolen door een andere partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten