Troep daalt in prijs: bulk-order maakt JSF straaljager goedkoper

Geen categoriejul 15 2018, 15:00
De politieke redactie van het AD wil ons laten weten dat de grote hoeveelheid JSF's die in één keer worden besteld, ervoor zorgen dat de prijs per JSF daalt, aren't we lucky?
De Verenigde Staten hebben de handtekening gezet onder de miljardenorder voor 141 F-35 Joint Strike Fighters. Dit maakt de prijs per JSF zo'n 89 miljoen dollar, terwijl deze in 2017 nog 94,3 miljoen dollar was! Potverdorie zeg, krijgen we korting, is het nóg niet goed!
In 2020 wordt het zelfs 80 miljoen per vliegtuig! Wat zeurt iedereen toch steeds? Oh ja, het feit dat het apparaat nog steeds niet vliegt zoals het hoort en al praktisch achterhaald is nog voor het geleverd is!
Naast vertragingen en kostenoverschrijdingen, wat eerder onderdeel van de bedrijfsstrategie lijkt dan onvoorziene consequenties, is het ook gewoon een flut product. Op basis van simpele logica kun je vaststellen dat een 'multi-purpose' vliegtuig zwakker is dan gespecialiseerde concurrenten.
Een JSF zou zowel het luchtruim moeten kunnen domineren en als bommenwerper moeten fungeren. Wanneer het dus voor de eerste rol wordt ingezet loopt men het risico dat er tegen een gespecialiseerd jachtvliegtuig moet worden opgetreden. Wanneer men de JSF voor de tweede rol wil inzetten, komt men tot de conclusie dat een gespecialiseerde bommenwerper veel effectiever was geweest.
De JSF is dus een duurder vliegtuig die logischerwijs slechter in iedere rol is waar het voor dient te kunnen worden ingezet in tegenstelling tot gespecialiseerde vliegtuigen voor één specifieke rol. Dit zou hetzelfde zijn als een Formule 1 racewagen willen combineren met een camper en dan verwachten dat het mee kan doen in races maar ook comfort biedt op de camping nadertijd, voor dubbel de prijs van elk type wagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten