Bestand tussen de Palestijnen en Israël is onbegonnen zaak: raketten afgevuurd richting Israël

Geen categorieaug 09 2018, 12:30
Vannacht en gisteren zijn er ongeveer 150 raketten afgevuurd op Israël vanuit de Gaza-strook. De situatie escaleert daar zo snel dat de Israëlische premier Netanyahu een bezoek aan Colombia heeft afgezegd om dit scenario af te handelen. De Verenigde Staten bemiddelt samen met Egypte tussen de Palestijnen en Israël, maar de autoriteiten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever werken een echte wapenstilstand tegen.
Niet zo lang geleden hebben Hamas en de Palestijnse Autoriteit namelijk nog voorstellen afgewezen. Nu doen deze partijen alsof een bestand bijna is opgesteld en de besprekingen in 'een vergevorderd stadium zijn'. Als je kijkt naar het verleden, waren de Palestijnse autoriteiten vaker de actoren die een wapenstilstand tegenhielden of misbruikten voor verrassingsaanvallen.

Vanaf woensdagmiddag vuurde Hamas vanuit Gaza zo’n 70 raketten af op het zuiden van Israël. Hoewel de meeste daarvan landden in onbewoond gebied en er elf werden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome, landden in de dicht bij de grens gelegen stad Sderot diverse raketten in bewoond gebied. Daarbij raakten zeker zes inwoners gewond. In veel andere dorpen zochten burgers op tijd onderdak in bomkelders.

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1027244478598402048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1027244478598402048&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elsevierweekblad.nl%2Fbuitenland%2Fachtergrond%2F2018%2F08%2Fwapenstilstand-lijkt-ver-weg-na-nieuwe-raketten-uit-gaza-636688%2F
Donald Trump zegt dat als zijn schoonzoon, Jared Kushner, het conflict tussen de Palestijnen en Israël niet kan oplossen, niemand dat kan. Volgens mij heeft dit niets te maken verder met de vaardigheden van Kushner, maar zijn de partijen daar überhaupt nog niet klaar voor een wapenstilstand, laat staan langdurige vrede. De kans is dan ook zeer groot dat ook Kushner met hangende pootjes terug zal keren naar de Verenigde Staten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten