Controversieel schip Aquarius is weer bezig als veerdienst: haalt opnieuw migranten op zee

Geen categorieaug 11 2018, 11:00
Het schip Aquarius heeft in Europa al eerder de gemoederen flink bezig gehouden en de relaties tussen landen op scherp gezet. Dit bootje haalde al eerder deze zomer migranten op van zee en 'redde' hen, om ze daarna naar de kust van Italië te willen brengen. Dat land weigerde, door het nieuwe beleid van de rechts-populistische regering, zodat de boot uiteindelijk werd ontvangen door Spanje.
Na deze heisa, stonden migratie en de herverdeling van migranten en de Middellandse Zee weer volop op de agenda. Duitsland was boos op Italië en de nieuwe regering van de Italianen zocht de vriendschap op van de Oost-Europese anti-immigratie alliantie. Allemaal door een enkel bootje. Dit bootje is weer begonnen met migranten 'redden' en ze als een veerdienst over te brengen naar het Europese vasteland.

Na weken stilliggen in de haven van Marseille heeft het schip Aquarius 141 migranten gered van boten op de Middellandse Zee. Het was de eerste reddingactie van het schip van Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée sinds de hoogoplopende discussie met Italië en Malta over de toelating van 450 migranten, in juni.

Voor de kust van Libië haalde het schip eerst 25 migranten van een kleine houten boot. Daarna zijn in hetzelfde gebied nog eens 116 mensen aan boord gehaald. Het redden van de migranten is gemeld bij de Libische kustwacht, die de reddingacties daar coördineert.

Waar de Aquarius kan aanmeren is nog niet bekend. Het schip wacht nog op instructies van de Libische kustwacht.

Aan dit artikel te zien is er dus nog geen besluit genomen en lijkt het zelfs alsof het plan misschien helemaal niet is om de migranten over te brengen naar Europa. Misschien willen de hulporganisaties een andere strategie hanteren en de migranten weer terugbrengen naar Libië. Dat zou een fijne verandering zijn, maar we zullen het moeten afwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten