FVD én PVV op winst in peiling De Hond, Rutte maakt coalitiepartners D66 en CDA kapot

Geen categorieaug 26 2018, 18:30
We hebben nog altijd één grote partij en dan een hele reeks middenpartijen.
Ook de meest recente peiling van Maurice de Hond laat een behoorlijk stabiel beeld zien. Toch zijn er vier partijen die een ander resultaat op het scorebord zetten dan vorige week: FVD, PVV, D66 en het CDA.
Screen Shot 2018-08-26 at 19.29.48
Volgens De Hond komen deze kleine verschuivingen doordat a) kiezers van D66 en het CDA tegen de afschaffing van de dividendbelasting zijn en b) doordat mensen die op FVD en PVV 'overwogen' te stemmen dat nu zéker zeggen te weten.
Wat de reden ook precies moge zijn, natuurlijk is dit reden voor Thierry Baudet en Theo Hiddema om weer eens een feestje te vieren. 16 virtuele zetels... het is, zeker tegenwoordig, bijzonder knap.
Tegelijkertijd wordt het tijd dat ze zich bij D66 en het CDA eens achter de oren gaan krabben. Rutte heeft tot op dit moment élke coalitiegenoot kapotgemaakt. Zaken doen met de VVD onder zijn 'bezielende' leiding is suïcidaal gebleken voor zijn oude coalitiepartners. Het lijkt erop dat zowel D66 als het CDA eenzelfde lot ondergaan als ze dit kabinet blijven steunen. Ik bedoel maar: het CDA is nu net zo klein in de peilingen als de PvdA. Dat is dus die club die we allemaal al een jaar lang uitlachen omdat ze volstrekt irrelevant zijn geworden in de politiek. Als het zo doorgaat geldt hetzelfde binnenkort voor het CDA.
D66 staat er ook alles behalve florisant voor. Alexander Pechtold en co. komen uit op 12 zetels, slechts één magere zetel meer dan de PvdA en het CDA.
De enige regeringspartijen die het nog wél aardig doen zijn de ChristenUnie (niet zo gek, dat is een heel kleine partij met een stevige, hardcore achterban) en, hoe kan het ook anders, de VVD.
Met andere woorden, Rutte blijft iedere grote partij waar de VVD zaken mee doet kapotmaken. Grote coalitiegenoten worden door Rutte razendsnel kleine voormalige regeringspartijen.
Gaan het CDA en D66 dat nu ook eindelijk inzien of blijven ze als malle Pietje achter Rutte aanlopen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten